shareit

Стрелецът от Флорида се обявил за привърженик на ИДИЛ

| от chronicle.bg |

Терористичната организация „Ислямска държава“ пое отговорност за стрелбата в нощния клуб в Орландо, при която загинаха 50 души, а над 50 бяха ранени. 

„Въоръжената атака срещу нощен гей клуб в град Орландо, в американския щат Флорида, при която бяха убити и ранени близо 100 души“, бе извършена от „Ислямска държава“, съобщи информационната агенция „Амак“, чрез която екстремистите обикновено изказват позициите си.

Междувременно близките на стрелеца Омар Матин разказаха, че той е работил в охранителна фирма, бил е емоционално нестабилен и насилнил. 29-годишният мъж е носел оръжие като служител на фирма G4S. Компанията каза, че го е проверявала и не е открила нищо обезпокоително.

Матин е американски гражданин, роден в Ню Йорк в семейството на имигранти от Афганистан. Мести се да живее във Флорида преди две години. Влиза в полезрението на ФБР през 2013 година заради радикални изказвания пред колеги, но властите не откриват конкретна заплага.

Властите казаха, че нападателят законно е купил най-малко две огнестрелни оръжия през последната около една седмица.

Според бившата му съпруга той е искал да стане полицай. Тя го описа като избухлив, „емоционално нестабилен“ и „психично болен“, който е упражнявал физическо насилие над нея.

Тя твърди, че стрелбата не е заради връзки с „Ислямска държава“, а защото бившият й съпруг е биполярен и психическо заболяване е в основата на действията му.

Баща му Седик Матин разказва, че Омар се ядосал много, когато наскоро видял двойка мъже да се целуват на улицата.

Служител на ФБР каза, че по време на нападението стрелецът се е обадил на 911 и е говорил за терористичната групировка „Ислямска държава“.

Помощник-специален агент Роналд Хопър заяви, че по телефона нападателят е заявил своята преданост към лидера на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади.

 
 
Коментарите са изключени