shareit

Стрелба с убити и ранени в мол в Мюнхен

| от chronicle.bg |

Няколко души са загинали, а други са ранени при стрелба в мол в Мюнхен, Германия. Инцидентът е станал в ресторант на McDonald’s в мол „Олимпия“.

Полицията в Мюнхен потвърди официално за наличието на шест жертви при нападението над търговския център.

Броят на ранените при атентата засега остава неизвестен. Извън стелбата пред OEZ няма официално потвърждение за други обекти на нападение.

Стрелбата е станала малко преди 18 часа местно време и е била „продължителна“. Полицията в Германия вече официално обяви ситуацията за „акт на тероризъм“.

Полицията в Мюнхен призовава гражданите да освободят големите пътни артерии около града.

Германската телевизия NTV съобщава, че всички влакове по посока Мюнхен са спрени заради нападението в търговския център. По последни данни – жертвите на престрелката в OEZ са 6 души.

Германското издание „Зюддойче Цайтунг“ съобщава за 7 жертва на стрелбата в Мюнхен.

Според информацията: 15-годишно момиче е починало в линейка вследствие на раните си. SZ се позовава на свой източник в полицията.

Заведението, в което избухна престрелката, се посещава масово от млади хора.

Полицията съобщава за трима стрелци, които все още не са обезвредени.

Дейността на летище Мюнхен засега не е прекъсната въпреки терористичния акт при търговския център OEZ.

„Работим в нормален режим. Пасажерите идват с градската железница, макар и със закъснения, защото централната ЖП гара е затворена“, казва говорител на летището пред DPA.

Не е ясно дали извършителят е бил сам. Focus онлайн съобщава за поне 6 жертви и няколко извършителя на атената. Свидетели на престрелката пред търговския център съобщават, че са забелязали трима стрелци с дългоцевни оръжия, каза говорител на полицията.

Според информация на FOCUS-Online, един от нападателите се е самоубил в близост до търговския център, за да не бъде заловен от полицията.

Източник от службите за сигурност казва пред изданието, че атентаторът се е застрелял в главата. Подобна информация беше разпространена и от сайта на BILD.

Информацията все още не е потвърдена официално.

Според вестник „Мюнхенер абендцайтунг“ убитите може би са петнайсет, а според германската телевизия NTF – десет, съобщи Ройтерс.

Баварското обществено радио съобщава, че броят на жертвите е достигнал до 6 убити души. По информация на радиото – няма други места на престрелки в Мюнхен освен OEZ.

Към Мюнхен е изпратен екип на GSG 9 – елитното антитерористичното звено на германската полиция.

Целият медицински персонал на болниците в Мюнхен е извикан извънредно на работа по нареждане на местните власти заради възможността да бъдат приети много ранени от стрелбата, предаде ДПА.

Полицията призова гражданите да си седят по домовете, а тези, които са добре да се обозначат.

Министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер и вътрешният министър Йоахим Херман се намират в кризисния щаб в сградата на правителството на провинцията в Мюнхен.

Всички жители на Мюнхен са получили известия на телефоните си през системата Katwarn, като са призовани да не напускат жилищата си. В Мюнхен е обявено извънредно положение заради атентата.

Полицията в Мюнхен съобщава, че има непотвърдени засега свидетелски данни за втора престрелка в центъра на града. Ситуацията все още остава неясна, всички местни граждани са призовани да избягват обществените места.

Според немски медии втора стрелба е станала в района на метростанция Мариенплатц в града, но властите опровергаха информацията.

Евакуирана е Централната гара в Мюнхен.

Централната гара в Мюнхен беше евакуирана в хода на полицейската операция след кървавата стрелба в търговския център „Олимпия“ в града, съобщи германският железопътен оператор „Дойче бан“. Всички пътнически влакове, идващи към баварската столица, са спрени, преди да навлязат на територията на града, каза компанията.

Спряно е и движението на целия градски транспорт по искане на полицията, съобщи общинската транспортна дирекция. По-рано властите заявиха, че районът около търговския център, където се разигра кървавата драма, е отцепен и е в ход операция по залавянето на един или няколко въоръжени нападатели, открили безразборна стрелба в мола, където има засега поне три жертви и неуточнен брой ранени.

Търговският център е най-големият в провинция Бавария.

Силите на реда заявиха още, че нападателят не е само един, съобщава BBC.

Телевизия SAT 1 съобщава, че стрелба е имало и в метрото. Спряно е движението на влаковете, трамваите и автобусите.

В търговския център се провежда мащабна полицейска операция. Целият район е отцепен. В небето прелитат полицейски хеликоптери.

Полицията предупреждава местните жители и туристите да не излизат по улиците на Мюнхен.

Видео показва стрелецът, облечен в черно, който изстрелва около 20 куршума пред МсDonald’s. Полицията призова да не се разпространяват снимки в интернет докато трае операцията.

Районът е отцепен, а линии на метрото са спрени от движение.

Генералното консулство на Република България в Мюнхен и дипломатичските представителства на страната ни в Германия следят ситуацията в Мюнхен, където на два пъти бе открита стрелба, съобщи външният министър Даниел Митов. Засега няма данни за пострадали български граждани.

Телефон за спешни случаи и информация относно събитията на ГК Мюнхен: 0049 172 888 10 56

Метрото и някои автобусни и ж.п. линии са спрени, съобщава агенция „Ройтерс“.

Видеа от мястото на събитието показват как линейки пътуват към сградата. Полицията предупреди местните граждани да останат по домовете си.

Търговският център „Олимпия“ е построен през 1972 г. и на двете му нива има над 100 магазина. Според местни медии той е евакуиран.

 
 
Коментарите са изключени