shareit

Страшна криминална история

| от |

Ако не сте чували за О Джей Симпсън и противоречивия процес срещу него, значи или сте от малцината, които не се вълнуват от криминални истории, или сте родени през последните 10-15 години. О Джей Симпсън е известна спортна звезда в Америка и впоследствие филмов актьор. Скандалът и процесът срещу него, са точно толкова известни, колкото съдебното дело срещу Лари Флинт.

Споменавам го неслучайно – сценаристите на киношедьовъра на Милош Форман работят и по историята на О Джей. Затова не е странно, че когато FX решават да направят телевизионно шоу за известни криминални случаи, те първо се спират на един от най-скандалните в историята на модерна Америка.

Датата е 13 юни 1994 година. Ел Ей е събуден от покъртителна новина – бившата съпруга на любимеца на народа, богатите и известните – О Джей Симпсън, е убита брутално. До нея е намерен мъртъв и бит по-млад мъж – нейният любовник. Полицията работи тихо и спокойно, но още същия ден на обяд О Джей Симпсън е първият и единствен заподозрян за престъплението. Скандалът се разразява като буря, която отнася покриви. Отзвукът е огромен и това е едва началото.

Само за няколко месеца О Джей Симпсън се превръща в най-противоречивата личност в Америка. Хората следят жадно процеса срещу него, който продължава дълго и бурно и са разделени на два лагера – едните пламенно го защитават, а другите го мразят – наричат го убиец, измамник, престъпник. Доскорошният фаворит на средностатистическия американец става най-мразеният мъж в страната. И най-разпознаваемият такъв. Две години след началото на процеса в Америка дори има бунтове, стачки и протести за и срещу спортиста… Безспорно това е най-голямото петно и позор в иначе лъскавата и полирана до блясък популярна култура и нейните избранници.

Спекулациите около процеса срещу О Джей Симпсън и последствията от него вълнуват хората в шоубизнеса и американците и до днес. Историята е разказвана, омазвана и има няколко гледни точки. Може би затова Райън Мърфи – сценарист и продуцент (Glee и „Зловеща семейна история“) – решава да започне новата си криминална поредица за FOX именно с него. Шоуто носи името „Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история“.

Убил ли е хладнокръвно О Джей Симпсън бившата си жена Никол и любовника й, или не? Социопат ли е бившият спортист, или просто има прекалено бурен и агресивен характер? Наистина ли е имало поводи хората да се съмняват във вината му?

Шоуто бавно и методично проследява тези въпроси и се опитва да отговори на тях максимално обективно и с почти хирургическа точност. За да не се окаже, че спекулират. Защото отсъждането на една присъда не я прави непременно истина, редно е това да се знае. Просто едната страна се е справила по-добре от другата.

Сериалът решава да проследи целия процес – от мига, в който О Джей Симпсън напуска дома си вечерта на 12 юни, до момента, в който присъдата е произнесена. Точно в десет едночасови епизода.

Криминалният разказ е новост на Раъйн Мърфи. Досега той е правил музикална комедия, хорър сериал и черна драма за двама хирурзи. Нищо толкова близко до действителността, колкото е шоуто на FOX. В този случай сценаристът решава да работи с почти документална визия и обективност. Той няма да ви каже нищо ново за процеса. Просто ще го проследи за вас. Вие може да го следите с него и да го оставите да ви води по пътя на най-скандалното и шумно престъпление в Америка или не. Изборът е изцяло ваш.

Умението да проследиш почти документално фактите, за да разкажеш по художествен начин една истинска история, чийто участници са все още живи и активни, при това да не се опитваш да натрапваш или дори да покажеш своята гледна точка, е изкуство, което малцина умеят. В първите епизоди на „Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история“ Райън Мърфи се справя. При него няма добър и лош, злодей и герой, страшен и опасен гадняр, който те дебне и добрякът, който ще те спаси в последния момент.

Има истински хора и техните гледни точки към едно и също нещо. Към едно престъпление. Битово, лошо, гнусно престъпление. История от най-низко ниво – убийство на човек извършено от друг човек. Затова и може би някои от сцените се бият по тон с останалите. Разменят се, блъскат се като пъзел, чиято цяла картина не ти е особено ясна. А уж вече си видял снимката и знаеш какво трябва да се подреди. Но гледайки „Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история“ не си много сигурен, защото истината никога не е само една.

В този ред на мисли „Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история“ няма за цел да каже „истината“ за процес. Сериалът има за цел просто да разкаже и покаже, със силата на добрата телевизия, една история. 

За целта сценаристът и продуцент ангажира важен актьорски състав. Куба Гудинг Джуниър се завръща при добрите актьори, където е редно да бъде, въпреки лошите му кариерни решения в последните години – той играе противоречивия О Джей Симсън. Джон Траволта, който също е и продуцент на сериала, е известният адвокат на спортиста Робърт Шапиро, Дейвид Шуимър най-накрая попада на роля, която му пасва като ръкавица – тази на Роб Кардашиян – таткото на Ким, бивш съпруг на Кендъл Дженър и добър приятел на О Джей в онези години, Селма Блеър – поулегнала и пораснала като Кендал Дженър и Сара Поусън, с която Райън Мърфи обожава да работи, като прокурорът Марша Кларк, която преследва своя обвиняем до дупка.

Всички те са основното звено на един от сериалите, които лично ние очаквахме с интерес този сезон. Не просто, заради историята и процеса срещу О Джей Симсън, а за да видим как близо 20 години по-късно, този скандал ще бъде разказан. Защото времето лекува всичко и ни прави по-обективни.

Дали това е възможно? Да бъдеш обективен в скандал като този. Райън Мърфи отговаря с „да“ и започва да го прави. Резултатът ще може да видите от 3 февруари  от 22:00 часа по FOX, когато шоуто започва у нас.

Идеята на поредицата е всеки сезон да разказва различна криминална история с различни актьори и по различен начин. Може би това е новият тип телевизия. Дали е така или не, в случая няма значение, формулата работи добре и вече сме виждали нагледно резултатите й.

„Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история“ е от сериалите, които не те карат да се чудиш на какво е способен човек, а отговарят на въпроса с рационалната хладнота и точност на хирург. Те нямат за цел да захаросват или преиначават сюжета си. Защото реалността няма нужда от това. Тя е най-страшното нещо, което може да се случи на човек.  

 
 
Коментарите са изключени