Странната история на Бенито Мусолини-Младши

| от chronicle.bg |

Лошата новина: Човек не решава кои са родителите му.

Добрата новина: Повечето от нас имат по-голям късмет от Бенито Мусолини-Младши.

 

През 1912 година 20-годишният политически активист Бенито Мусолини става редактор на „Avanti!“ („Напред!“) – вестникът на Италианската социалистическа партия. Той заема поста до избухването на Първата световна война през 1914 година, когато се разделя с партията заради спорове дали Италия, неутрална по това време, трябва да участва във войната или не. Мусолини напуска и решава да направи свой собствен вестник „Il Popolo d’Italia“ („Хората на Италия“).

Това обаче изисква финанси, а Мусолини не разполага с такива. За негово щастие той е във връзка с жена, която има – Ида Далсер, собственик на салон за красота в Милано. Двойката скоро се жени и Далсер продава салона и бижутата си, за да финансира весника.

През 1915 година Ида ражда сина им, Бенито Албино Мусолини.

Докато Бенито-Младши стане на 1 месец, Бенито-Старши вече е напуснал семейството. Той се жени за друга жена – Рашел Гуиди – при това без да се развежда с Ида.

 

Когато Италия се включва във войната през 1915 година, Мусолини се присъединява към армията, а след като войната свършва, той се завръща към политиката и през 1921 основава Националната фашистка партия. Същата година е избран в италианския парламент. През 1922 повежда 25 000 фашисти паравоенни (известни също като Черните ризи) на марш в Рим като принуждава царя да го назначи за министър-председател, както и става.

В последвалите години, той използва позицията си да превърне Италия в полицейска държава, на чело на която седи именно той – Il Duce („Вождът“).

Мусолни също така представя себе си, Рашел и децата им като перфектното нацистко семейство – задача, усложнена от Далсер, която е разказва на всеки, готов да слуша, как тя е истинската му съпруга и майка на първородния му син и наследник, за когото никой в държавата не знае нищо.

 

Новината, че Вождът е двуженец и лош баща е достатъчна да го бутне от власт, ако все още силните му по това време опоненти действаха заедно. Ида обаче има и още по-силно обвинение! Тя твърди, че единствената причина Мусолини да лобира за участието на Италия в Първата световна война е, защото френското правителство го е подкупило. Ако това е вярно, Бенито е виновен в държавна измяна.

Затова той поставя Далсер и Бенито-Младши под наблюдение и нарежда на агенти от Фашистката партия да унищожат всички брачни и родилни удостоверения, свързани с тях. Те обаче забравят два документа от 1915 година, подписани от Мусолини – в единият той признава Далсер за своя съпруга и Бенито-Младши за свой син и се съгласява да ги издържа финансово. И другият – в който Мусолини се задължава да уважи финансовите си задължения – нещо, което той не прави.

 

До края 1926 година Ида Далсер тормози фашисткото правителство с твърденията и исканията си. Тя е арестувана и в последствие изпращана в редица психиатрични клиники до 1937 година, когато умира от, както се твърди, мозъчен кръвоизлив.

Бенито-Младши се отървава не много по-добре. На 11, когато майка му е арестувана, му казват, че умира. Той е изпратен да живее в дом за деца инвалиди, докато 4 години по-късно е осиновен от член на Фашистката партия, който променя името му. Когато момчето е на необходимата възраст, постъпва в колеж, а по-късно се сражава във Втората световна война.

Години наред е предупреждаван да спре с твърденията си, че баща му е Вождът на нацията Бенито Мусолини, но също както майка си, той не спира.

И също както майка си, е арестуван и изпратен в лудница, където умира през 1942 година, на 27. Има различни версии за смъртта му – чрез инжекции, електрошок. Каквато и да е истинската причина, на семейството му е казано, че умира във войната.

За да бъде максимално зачеркнат от страниците на историята, Младши е погребан бедно и в немаркиран гроб.

 

Вождът не надживява сина си с много. След загубата Мусолини и любовницата му Клара Петачи са заловени от италиански партизани, докато се опитват да избягат в Швейцария. Разстреляни са на следващия ден. Два дни по-късно Хитлер се самоубива в бункера си в Берлин.

 

Какво се оказва:

Оказва се, че през 1926 година Ида Далсер дава любовни писма и други документи от връзката й с Мусолини на сестра си, която скрива някои от тях в плюшена птица и други в пресъхнал кладенец. Документите се предават от един член на семейството на друг през следващите 75 години, докато през 2001 журналистът Марко Зени не се обажда на 88-годишната племенница на Далсер, която му ги дава (някои от тях все още скрити в плюшената птица). Това помага на Марко да намери и документите, които фашистките агенти не успяват да унищожат. От тогава Далсер и Бенито-Младши са обект на множество книги, статии, документални и игрални филми.

 

Втората съпруга на Мусолини, Раше, оцелява през войната и през 60-те години отваря ресторант в родния си град Предапио – популярна дестинация за туристи, а и неофашисти. Тя го управлява до 1979 година, когато умира.

 

 
 

Синтия Никсън – следващият губернатор на Ню Йорк?

| от chr.bg |

Синтия Никсън, позната като адвокатката Миранда Хобс в хитовия сериал „Сексът и градът“, както и в игралните филмите, ще се кандидатира за губернатор на щата Ню Йорк.

Актрисата и активистка Никсън обяви началото на кампанията си в Twitter. Тя сподели, че сред водещите й каузи са здравеопазването и системата на метрото.

„Дойде ни до гуша от политици, които ги е грижа повече за медийните заглавия и властта, отколкото за хората“, казва Синтия Никсън.

Актрисата излиза срещу настоящия губернатор на щата Ню Йорк Андрю Куомо в борба за номинация от Демократическата партия през септември . Изборите за нов щатски губернатор ще бъдат през ноември.

 
 

Акробат от „Цирк дю Солей“ почина, след като падна на сцената

| от chr.bg |

Акробат от „Цирк дю Солей“ почина, след като падна на сцената по време на спектакъл в Тампа, Флорида, оповести компанията от Монреал.

Ян Арно е паднал по време на изпълнение на въздушен номер. 38-годишният акробат е паднал по време на шоуто Volta, а по-късно е починал в болницата.

В комюнике ръководителят на компанията Даниел Ламар казва: „Голямото семейство на „Цирк дю Солей“ е шокирано и съкрушено от тази трагедия. Ян бе с нас от повече от 15 години и бе обичан от всички, които го познаваха.“

Фаталният инцидент се случил пред погледите на зрителите. Вероятно акробатът е бил подведен от осигурителното въже, докато изпълнявал трика си във въздуха.

Точно преди представлението, Ян Арно написал в Instagram за своя нов номер с друг акробат Павел Валчевски.

 
 

Уил Смит представя „Непознатата планета“ по National Geographic

| от chronicle.bg |

National Geographic, Дарън Аронофски („Майка!“, „Черният лебед“, „Реквием за една мечта“) и продуцентът Джейн Руут (“America The Story of Us,” „80-те: Нашето десетилетие“) разкриват историята на нашия свят в „Непознатата планета“.

От 25 март 2018 Г. поредицата от 10 епизода, представена от номинирания за „Оскар“ Уил Смит („Али“, „Преследване на щастието“, „Мъже в черно I, II, III“), ще изследва крехкия феномен – планетата Земя, чудновато калибрирана прашинка в суровата Вселена.

Gasp_OneStrangeRock_06

Поредицата изследва някои от въпросите, които мнозина от нас приемат за даденост: Защо Земята е единствената планета (известна досега), на която има живот? Колко крехки са всъщност перфектно устроените системи, които поддържат тази планета жива? Кои са най-големите заплахи за околната среда и човешкото съществуване на Земята? Сами ли сме и откъде сме дошли? Наистина ли няма друго място като дома ни?

Terraform_EP108_OneStrangeRock_03

Уил Смит си задава тези въпроси и повежда зрителите на невиждано до момента изследователско пътешествие, заедно с осмина астронавти, които предоставят уникалните си гледни точки и разказват личните си спомени за планетата, гледана от разстояние.

„Когато сте в Космоса, на 400 километра над нашата планета, виждате целия свят по съвсем нов начин“, казва бившата астронавтка Никол Стот. Леланд Мелвин, също екс астронавт, добавя: „И точно тази нова, всеобхватна перспектива, при която се чувстваш изключително свързан с всички и всичко, е посланието, което искаме да донесем на хората на Земята“.

63519 and 63527

„В „Непознатата планета“ създаваме визуална Библия, като смесваме всичко – астрономия, антропология, биология, химия и физика – за да разкрием, че Земята, погледната от перспективата на Космоса, представлява невероятна цялост от безброй работещи системи“, казва Дарън Аронофски, който лично си е сътрудничил с астронавта от Европейската космическа агенция (ЕКА) Паоло Несполи, за да заснеме ексклузивни кадри с рекордьорката на НАСА, астронавтката Пеги Уитсън по време на мисията ѝ в Международната космическа станция (МКС).

PressOnly_Gasp_EP1_OneStrangeRock_03

Земята е кълбо, гъмжащо от живот, сред космическия мрак, чието съществуване е станало възможно благодарение на динамичните сили и обратите на съдбата. Всеки епизод разкрива изумителни, които ни карат да преосмислим това, което знаем за планетата. Например – половината от кислорода, поддържащ живота в света, идва от едноклетъчен фитопланктон – стотина такива клетки могат да се поберат на главата на карфица, а нашите камери се гмуркат право към първоизточника. Заглавието на „Непознатата планета“ само по себе си произлиза от сложните, фино настроени, перфектно адаптивни способности на земното кълбо да поддържа живота.

Shield_OneStrangeRock_01

За да разкаже пълната история на Земя, NG работи по поредицата над две години, снима на 195 локации и разработва 139 случая. Заснетите кадри се равняват на 22-годишен киномаратон.

Genesis_EP4_OneStrangeRock_12

 
 

В кои филми Глен Клоуз ни разказа играта

| от chronicle.bg |

Глен Клоуз е жива легенда, институция в киното. Забравете за престъпленията на Академията – тя е една от най-добрите актриси и до днес. 

Винаги толкова близо до награда и все пак тя е един от най-големите пропуски на „Оскарите“ – също като случая с Питър О’Тул, който беше пренебрегван с години. Днес тази машина навършва 71 години. Те щеше да убие Майкъл Дъглас и как кипна зайчето в тенджерата под налягане. Кореше коварни схеми в шедьовъра на Стивън Фреърс „Опасни връзки“. Игра жена, предрешена като мъж в „Абърт Нобс“ и зла моделиерка в „101 далматинци“. Класа.

Между пробива й в киното през 1982 г., когато играе в The World According to Garp до прекрасното й изпълнение във историческата драма Albert Nobbs, Глен Клоуз получава шест номинации за „Оскар“. Междувременно пресата и останалите институции се надпреварват да възхваляват тази актриса, която разбива системата на typecasting-а. Сериозна, забавна или зла, тя винаги взима дъха.

В кои филми Глен Клоуз разказа играта на колежките си, вижте в нашата галерия.