shareit

Странджанският манов мед кандидатства за лого на ЕС

| от chronicle.bg |

Пчелари от Странджа ще се борят мановият мед от региона да бъде регистриран като защитено наименование за произход. Европейският съюз предлага три вида закрила на селскостопански и хранителни продукти – защитени наименования за произход, географски указания и храни с традиционно-специфичен характер. Общото между тях е че защитените продукти носят логото на ЕС, което означава, че притежават по-специални качества, съответно са и по-скъпи.

Общо е и правилото, че защитата не е свързана с правата на отделна фирма, а от нея могат да се ползват производители, обединени в сдружение и спазващи определени условия. Подобна защита имат например българското розово масло и филе „Елена“.

Председателят на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“ Манол Тодоров обясни пред БНР, че мановият мед от този регион е екологично чист, защото се произвежда в регион, в който не се използват химикали, а освен това съдържа минерали в големи количества. Смята се за основно противоанемично средство и е много полезен за профилактика на заболявания на черния дроб, както и при заболявания на дихателните пътища.

Производителите на манов мед от Странджа искат да предотвратят практиките истинският манов мед да се смесва с друг мед и да се продава за манов. Качествата на мановия мед се дължат и на присъствието на уникални видове листни въшки в местните екосистеми. Този мед се отличава с висока електропроводимост, посочи още Манол Тодоров.

 
 
Коментарите са изключени