shareit

Стомана, огън и лед в 30-то представление на „Стъклената менажерия“ в Сфумато

| от chronicle.bg |

Извън игралното пространство, ограждайки отвора на дупка, изрядно подредени горят свящи, край тях стоят малки стъклени фигурки. Звучи музика. Бял екран пречи на зрителя да види какво има на сцената. Осветлението намалява. Зад екрана се виждат силуети. Зад гърба на публиката отекват бавни стъпки. Някой приближава. Мъж. Спира, пали цигара, започва да си спомня на глас. Екранът се вдига. Сцената е празна с изключение на маса и три стола, направени от…стомана и лед. На два от столовете някак вдървено седят две жени. На стената зад тях, в огромни размери, като всевиждащо око, виси закачена черно- бяла снимка на красив млад мъж. Едната от жените вика мъжа по име: Том.

Той коментира ставащото и едновременно с това участва в него. Aтмосферата е сюрреална. На фона на скандалите в едно разпадащо се семейство, домът също се разпада. Буквално. Ледът по мебелите се топи. Капките вода отекват особено ясно в драматичните паузи. Като часовник, като метроном, който отмерва времето, оставащо до неизбежния край. Героите в пиесата са семейство – майка и двете и деца, които много се нараняват, докато се опитват да са заедно, да се обичат, или обратното…

_DSC9843StM

Снимка: Яна Лозева

Една гореща нощ, в която няма ток, се появява и герой, рицар – спасител. Но той не идва на бял кон, а с трамвай. Каква е неговата роля, как свършва цялата история, има ли виновни, или всички са невинни, може да разберете само по един начин.

_DSC9885StM

Снимка: Яна Лозева

Гледайте юбилейното , 30-то представление на „Стъклената менажерия“ в ТР „Сфумато“ на 23.09. 2017 година от 19.00 часа

Постановка: Йордан Славейков и Димитър Касабов, превод: проф. Евгения Панчева, художник: Елена Стумбова музика: Емануил Одаджиев, фотограф: Яна Лозева

Участват: Димиър Николов, Албена Георгиева, Каталин Старейшинска и Петър Дочев

Билети може да закупите на касата на театър „Сфумато“ на ул. Д. Греков“ 2, всеки ден без неделя от 14.00 до 19.00 часа, да запазите на телефони: 02/944 01 27 и 02/ 943 38 90, както и онлайн тук.

 
 
Коментарите са изключени