shareit

Столът на Дж. К. Роулинг се продаде за $400 000

| от chronicle.bg |

Столът, на който Дж. К. Роулинг седяла, докато писала първите две книги за Хари Потър, се продаде в сряда на търг в Ню Йорк за 394 000 долара. Купувачът е частен колекционер, който пожелал да остане анонимен.

Столът е един от четирите, които тогава непозната авторка използвала в своя апартамент в Единбург в Шотландия, докато писала „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и стаята на тайните“. Той е непретенциозен, дъбов, в стил от 1930 година, а седалката е декорирана с червен магарешки бодил.

Продажбата напълно надхвърля очакванията на продавача Джерард Грей от Уорсли, Англия.  Той закупил стола през 2009 г., след като дъщеря му, която е фен на Хари Потър, го видяла да се продава в eBay.

Това не е първият път, когато този стол е пускан на търг – веднъж това направила самата Роулинг, за да подпомогне благотворителна организация през 2002г. Тогава той се се продал за $21 000. Вторият път той попаднал в eBay, откъдето бе купен за $29 000.

Грей твърди, че ще даде 10% от продажбата на „Лумос“ – организацията на Дж. К. Роулинг, защото благотворителността е причината, поради която тя първоначално го продала. Продавачът казва, че ще се радва, ако новият му собственик го изложи някъде, където децата ще могат да го виждат – като например в музей или увеселителен парк.

Преди Роулинг да го дари на благотворителния търг „Chair-ish a child” през 2002г., който подкрепя Националната общност за предпазаване от жестокост към деца, тя изрисувала върху него думите „Може би не ме смяташ за красив, но не ме съди по това, което виждаш“. Тя също подписала облегалката със златни и червени цветове, а на седалката написала думите: “Аз написах Хари Потър, докато седях на този стол“, Името „Грифиндор“ също може да се види върху него.

Столът е придружен от оригинално писмо на писателката, което тя написала преди първия търг. В него пише: „Скъпи, нов притежательо на стола ми. Четири различни стола за трапезария ми бяха дадени през 1995 г. и този, най-удобният от тях, се озова завинаги позициониран пред пишещата ми машина и ме подкрепяше, докато пишех „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и стаята на тайните“. Носталгията ми е тъжна, че той си отива, но гърбът ми не е. Дж. К. Роулинг.“

„Столът, който Роулинг твърди, че й е дарил магията да създаде света на Хари Потър, е важен предмет на нейното изкуство и творческа енерия“, казва Рик Руник, собственик на Soho Contemporary Art Gallery.

 
 
Коментарите са изключени