shareit

Стачка блокира Гърция

| от |

Национална стачка парализира Гърция. Протестът ще продължи 24 часа според първоначално оповестената информация. Причината за масовото недоволство е намаляването на максималната и минималната пенсии и от увеличаването на осигуровките както за работодатели, така и за работници. Мерките са част от договора с международните кредитори на Гърция. Общата стачка в Гърция ще се отрази сериозно и на България.

Генералната стачка е организирана от двата големи синдиката в южната ни съседка. Работещите в държавния и частния сектор смятат да блокират улиците и граничните пунктове. Журналистите стачкуваха ден по-рано, за да могат днес да са на работа и да отразят националната стачка.

През целия ден болниците ще бъдат с органичен личен състав. В стачката, която ще продължи и утре ще се включи и Общогръцката плавателна федерация на моряците и пристанищните работници.

От Министерство на външните работи предупреждават българите, които ще пътуват, както и тези, които вече са на гръцка територия, че в южната ни съседка градският транспорт ще се движи само в определени часове, като тролеите и надземното метро изобщо няма да работят, предават агенциите. Таксиметровите шофьори също протестират, с което придвижването става още по-трудно. Аптеките и бензиностанциите затварят врати, а блокади се очакват по граничните пунктове с България. Тировете ще се пропускат избирателно.

Очакват се масови синдикални и протестни прояви във всички големи градове. Външното министерство се обърна към Еврокомисията за граничната блокада.

Продължават и се засилват протестните действия на земеделските производители в цялата страна, включително в цяла Северна Гърция.

 
 
Коментарите са изключени