shareit

Според Китай: Българите са дълголетници заради киселото мляко

| от chronicle.bg |

Българите са дълголетници, защото си хапват кисело мляко. Това смятат китайците, сочат анализите на американските политолози. Те проучили аналога на GOOGLE- китайската търсачка BAIDU, като изследвали най-често задаваните въпроси в нея. Baidu е лидер сред китайските търсачки, и е на второ място в света по количество на обработените запитвания.

На базата на проучването политолозите създали карта, която показва как китайците виждат европейците като ги описват само с една единствена дума.

618

За България думата, която употребили китайците била „дълголетие”. Жителите на КНР отдавна са привърженици на българското кисело мляко, защото смятат, че именно то е извора на дългия здравословен живот. Не случайно вече повече от 5 години те произвеждат истинско българско кисело мляко с името „Момчиловци”. Това стана ясно след като момиче от Карлово се прочу, след като участва в китайската реклама на продукта. Киселото мляко „Момчиловци“ се произвежда в Китай от началото на 2009 г. Рекламата на продукта е както в пресата, така и по телевизията, като акцент е фактът, че България е страна на дълголетници и чиста природа. На по-големите опаковки на млякото има текст, който гласи, че в нашата страна има много красива планина, а в нея се намира прекрасно село. Хората там живеят дълъг и щастлив живот. От поколения местните имат навика да пият всеки ден приготвено от тях самите кисело мляко.

map_china_europe_stereotypes_final_copyrightforeignpolicy-810x586

Резултатите от изследванията на американските политолози са публикувани в списание Foreign Policy. Tам може да се види и картата, според която китайците смятат, че руснаците са „обичащи да се бият”. Гражданите на Литва пък са „склонните към самоубийства”, а финландците се славят в Китай като „добре говорещите английски”. Великобритания, според китайците, е „малка, но още силна” страна. Немците са останали в китайската памет като „избиващите евреи”, а датчаните – „избиващите китове”. Италия според жителите на Китайската народна република е страната на „слабите”, а Франция – пълна с цветнокожи.

 
 
Коментарите са изключени