shareit

Спешно изтеглят детско лекарство от аптеките

| от Chronicle |

Изпълнителната агенция по лекарствата е разпоредила спешно блокиране и изтегляне от страната на медикамент за лечение на кашлица при децата. Това е продуктът ACC Kid 20 mg/ml powder за приемане през устата, с партиден номер № DF2413.

Причината е несъответствие с изискванията, отнасящи се към риска за здравето, съгласно „Класификация на степента на риска за здравето, дължащ се на лекарствени продукти, несъответстващи на изискванията за качество“, уточняват от агенцията.

Директорът на ИАЛ доц. Асена Стоименове е разписала и разпратила заповед до фармацевтичната компания, която има разрешителното за разпространение на лекарствения продукт ACC Kid.

Констатирани са отклонения в спецификацията по показателите „Количество“ и „Количество на консерванта“, установени по време на текущо изпитване за стабилност на лекарствения продукт. Лекарството втечнява и улеснява отхрачването на бронхиалния секрет при заболявания на дихателната система, свързани с образуването на много гъст и жилав секрет. Използва се при остри и хронични белодробни болести като остър и хроничен бронхит, бронхиектазии и др., свързани с повишено образуване и затруднено отделяне на бронхиалния секрет.

 
 
Коментарите са изключени