shareit

„Спешна помощ“ ще води пациентите само до най-близката болница

| от chronicle.bg |

От миналата седмица в коя болница да бъде закаран пациентът от екипа на Спешната помощ се решава не от екипа в линейката, а от началник смяната. Той взима решението за болницата по компетентност и съответно спрямо разположението.

Това обяви здравният министър Петър Москов след излезлите разследвания за странни маршрути на линейки и съмнения за това, че частни болници заплащат, за да им бъдат карани пациенти по определени клинични пътеки.

В студиото на Нова телевизия Москов обясни, че такива случаи са изключително малко на фона на огромния общ брой случаи. Като цифри той посочи, че от началото на годината през софийската спешна помощ са обработили около 70 000 повиквания, от които между 20 и 30 000 са били за хоспитализация. При около 600 от тях пък пациентът не е бил закаран в най-близката болница.

„Тези екипи работят в условията на свръхнатоварване и трябва да първо място да бъдат поздравени”, заяви Петър Москов и категорично заяви, че всяко отклонение ще бъде санкционирано.

Здравният министър обаче призова и Спешната помощ да не се използва като таксиметрова компания, както често се получавало. По думите му особено в София, където живеел така нареченият публичен елит, много често екипът на Спешната помощ получава „заповед” къде да бъде закаран нуждаещият се от помощ – „заради познати, връзки или просто защото знае добри неща за определена болница”.

Голяма част от тези 600 случая, при които пациентът не е закаран в най-близката болница, са именно по желание на самия пациент, допълни Петър Москов и отново бе категоричен: „Спешната помощ не е такси. Работата на спешната помощ е друга.”

Здравният министър отговори и на въпроси за източването на Здравната каса, като разкритикува начина, по който самата каса е работила до този момент. „Източването е факт”, призна лаконично Москов.

По думите му вече касата има механизъм за разплащане, ясно разписан протокол за планови пациенти, така че да се дава обективност на лечението. От коментара на Москов стана ясно, че твърде често служителите на НЗОК са били просто „наблюдатели” на процеса на източване, а като институция не са давали дълбочинна експертиза за управлението на публичните пари. Именно това е задължението на тази институция, по думите на Петър Москов.

„В касата работят 2700 служители – с тях може да се извърши държавен преврат”, коментира възмутено министърът.

Той обясни, че в момента вече се променя и начинът, по който ще се извършва заплащането, включително и на лекарства, като даде за пример лекарство, което закупено от Гърция излиза с 25 000 лв. по-евтино. Ако касата не постигне договореност с производителя за намаляването на цената му у нас, това лекарство ще бъде извадено от позитивния лекарствен списък и просто ще започне да се купува от Гърция.

От думите на здравния министър обаче не стана ясно как и кой точно ще извършва заплащането на лекарството при такъв казус.

„Когато говорим за реформа – това означава ефективно използване на публичните пари и системата да бъде структурирана спрямо нуждите на гражданите”, поясни Петър Москов, като допълни, че вече може да започне да спори за това дали касата продължава да се източва толкова лесно.

По въпроса за неработещия до вчера циклотрон в Александровска болница, който бе тържествено открит на 23 октомври 2015 година, Петър Москов обясни, че въвеждането в експлоатация на едно такова съоръжение изисква време и цялата тази процедура е било ясно, че трябва да бъде измината.

„Това не е химикалка, която разглобяваш, сглобяваш и започваш да пишеш. Това е една мини ядрена централа”, заяви Москов.

Той бе категоричен, че към момента на откриването в Александровска болница е имало съответните разрешения за въвеждане в експлоатация. Други обаче са разрешенията за регистрация за максимално натоварване на апаратурата.

Няма да се правят компромиси с безопасността на персонала, радиационната защита и качеството, увери здравният министър и отново посочи, че работещият циклотрон ще намали значително цената на радиоактивните изотопи, нужни за диагностика на онкологични заболявания. „Не два пъти, а може би три пъти по-евтино ще струва”, заяви Петър Москов.

И днес Петър Москов заяви, че министерството и неговият екип нямат нищо общо с разследването на Фонда за лечение на деца с ръководител Павел Александров.

„Не мога нито да съжалявам, нито да се радвам за нещо, което не съм направил аз”, посочи Москов по повод на акцията в ГДБОП в администрацията на фонда и повтори, че проверката на Инспектората на Министерство на здравеопазването няма абсолютно нищо общо с проверката и начина на разследване на службите.

Фондът ще работи по-бързо, по-ефективно и в интерес на обществото, гарантира още Москов, след като обяви, че днес ще бъде представен новият правилник за работа на Фонда за лечение на деца.

 
 
Коментарите са изключени