shareit

Социалният статус се наследява по-често от височината

| от |

Според учени от университета на Калифорния и Лондонската школа за икономика социалният статус се наследява по-често, отколкото например височината, и оказва силно влияние върху живота на хората, съобщи Business Standard. Това показва извършено във Великобритания изследване.

Специалистите са анализирали данните за студенти, учили в университетите Оксфорд и Кембридж през периода 1170-2012 година, и за богатите собственици на имоти през 1236-1299 г. Взети са били предвид още завещанията от 1858 година. Под социален статус учените разбират съвкупност от аспекти като ниво на образование, доходи, благосъстояние, вид на заниманията, здраве.

Социалният статус дълго се е предавал от поколение на поколение. Той е бил наследяван много по-често от ръста. Кореляцията е оставала неизменна в продължение на векове и сега тя дори е по-ясно изразена, отколкото в прединдустриалната епоха.

Социалният статус на далечните предци може да повлияе силно върху живота на човека. „Той се определя от много наследявани признаци. Културата на семейството, социалните връзки и генетиката обединяват поколенията“ – твърди изследователят Грегъри Кларк. /С БТА

 
 
Коментарите са изключени