shareit

Сондата „Джуно“ приближава Юпитер

| от chronicle.bg, по БТА |

Сондата „Джуно“ на НАСА се доближава до Юпитер, за да застане на полярна орбита над планетата през нощта на 4 срещу 5 юли и да анализира как се е образувала тя и как е подпомогнала зараждането на живот на Земята, предаде БТА, позовавайки се на Reuters.

За 20 месеца „Джуно“ трябва да направи 37 доближавания до Юпитер на разстояние 4667 км от облаците на газовия гигант, за да измери микровълните, излизащи изпод плътната му атмосфера, да картографира магнитното му поле и да направи други експерименти.

Учените се надяват да разберат колко вода съдържа Юпитер. Това ще помогне да бъде разгадан произходът на най-голямата планета в Слънчевата система.

Разстоянието, на което е сега Юпитер от Слънцето, е около пет пъти по-голямо от това, на което е Земята. Възможно е обаче Юпитер да се е образувала на различно място и да се е преместил, като е изтласкал гравитационно други планети по пътя си.

Повече от половината от материала, останал след образуването на Слънцето преди 4,6 милиарда години, е послужил за формирането на Юпитер. Обиколката на планетата е 11 пъти по-голяма, отколкото е земната, а и около нея има 67 известни луни.

Юпитер се състои почти изцяло от водород и хелий – двата най-прости и изобилни елемента във Вселената.

Огромната маса на планетата обаче генерира толкова високо налягане, че материалите се държат по неочакван, а и неизвестен начин.

„Работим в нова среда – каза Франсес Багенал от университета на Колорадо. – Не познаваме особеностите на физиката при такова високо налягане“.

„Джуно“ не само ще търси вода, но и ще провери дали Юпитер има твърдо ядро под атмосферата си.

Сондата „Джуно“ носи английското име на Юнона – римската богиня, която е сестра и съпруга на Юпитер, митологичния властелин на боговете, който можел да вижда през облаци.

В 2,30 ч. по Гринуич на 5 юли, при скорост 25 750 км/ч. (над 200 пъти над скоростта на звука), „Джуно“ ще включи главния си двигател за 35 мин., предаде АФП. Това ще намали скоростта й и сондата ще застане на полярна орбита за една година. Заради голямото разстояние до Земята – около 869 милиона километра радио сигналът, потвърждаващ включването на двигателя, ще стигне до екипа на мисията след 48 минути, в 3,18 ч. по Гринуич.

Досега най-близо до Юпитер се е доближавала сондата „Пайъниър“ – на 43 000 км, а най-много данни са събрани от мисията“Галилео“, продължила 14 години.

Потенциална опасност за сондата при толкова голямо доближаване до Юпитер е голямото налягане на водородния й слой, заради което той е като силен проводник на електричество. Специалистите мислят, че това явление, заедно с бързото въртене на Юпитер – едно денонощие там е само десет земни часа, генерира много силно магнитно поле, което обгръща планетата и може да застраши сондата.

За защита от силната радиация инструментите на „Джуно“ са зад твърд щит от титан. Той намалява радиацията 800 пъти.

Сондата „Джуно“ беше изстреляна на 5 август 2011 г. Тя тежи четири тона, като се задвижва със слънчева енергия. Бюджетът на мисията е 1,1 милиарда долара.

 
 
Коментарите са изключени