shareit

София отбелязва Световния ден за борба със СПИН: какво трябва да знаем?

| от chronicle.bg |

За щастие днес можем да разберем за мащаба на някои явления единствено от историите, които разказва киното, книгите и архивните материали на медиите, датиращи от 80-те и 90-те години. Като започнем от Лари Крамър и неговото есе „1112 and still counting…“ и стигнем до филма „120 bpm“ („120 удара в минута“, 2017) и сериала „Pose“ (2018).

И макар днес пейзажът да не е толкова черен, колкото преди 25-30 години, стигмата все още остава. Затова утре, на 1 декември, за 30-ти път ще бъде отбелязван Световният ден за борба със СПИН.

Денят ще бъде отбелязан и в София с няколко инициативи, организирани от фондация GLAS (Gays and Lesbians Accepted in Society), които имат за цел по-голяма гласност за проблемите на живеещите с ХИВ в България. Тази година събитието ще премине под глобалното мото “Узнай своя статус”.

Едно от основните места ще бъде Rainbow Hub, който организира Ден на отворените врати. През целия ден мястото ще бъде отворено за посетители, които да се тестват анонимно на място или да вземат безплатен орален тест и да го направят вкъщи. През деня са на ул. Любен Каравелов 24 ще се провеждат дискусии с експерти, лекари и специалисти. Инициативата се провежда в рамките на Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатит и е съпътствана с онлайн кампания за стимулиране на тестването, насочена изцяло към гей общността, която е сред групите, изложени на най-голям риск от заразяване. Друго място, където ще се провеждат безплатни тестове, е в мобилният медицински кабинет, който ще се намира на бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 62-66 утре между 10 и 14 часа.

От 19 ч. в Rainbow Hub ще има прожекция на документалния филм „Как се оцелява от чума” (How to Survive a Plague, 2012), който проследява началните години на епидемията от СПИН и усилията за намиране на лечение и изход от кризата на активистките групи.

Лентата е режисирана от американския журналист Дейвид Франс, който пише за СПИН още от самото начало на появата на заболяването. Посветена е на партньора му Дъг Гулд, който умира от пневмония в резултат от СПИН, през 1992 г. Филмът използва над 700 часа архивни кадри, които включват новинарски емисии, интервюта, записи от демонстрации, срещи и конференции, организирани от членовете на ACT UP. Според Франс те са осъзнавали, че това, което правят, е от историческо значение, и че много от тях ще умрат. Филмът е номиниран за Оскар за „Най-добър документален филм“, както и за голямата награда на журито на Sundance Film Festival. Прожекцията е на английски език с английски субтитри.

През предпоследното тримесечие на 2018 г. са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Към 31 юли 2018 г. общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН в България, а 1 334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия, показват данни на Министерство на здравеопазването.

Вечерта на 1 декември фасадата на Националния дворец на културата, ще бъде осветена в червена светлина по повод Световния ден за борба със СПИН.

Напредъкът по отношение на ХИВ е голям. Тази година Световната здравна организация и UNAIDS издадоха отделни и независими едно от друго становища, изтъкващи факта, че ХИВ-позитивен човек, който се придържа към антиретровирусното лечение и е достигнал неоткриваем вирусен товар, не може да предаде ХИВ на своите сексуални партньори. Благодарение на медикаментите, от смъртна присъда ХИВ вече е управляемо хронично заболяване. Това, което остава, обаче, е стигмата и с нея трябва да се преборим. Именно затова организираме тези инициативи – за да насърчим повече хора да се изследват и да разберат своя статус“, казва Симеон Василев, основател и директор на фондация GLAS (Gays and LesbiansAccepted in Society).

 
 
Коментарите са изключени за София отбелязва Световния ден за борба със СПИН: какво трябва да знаем?

Повече информация Виж всички