shareit

„София диша“ затваря бул.“Александър Стамболийски“

| от chronicle.bg |

За първи път в своята седемгодишна история „София диша“ ще се проведе на големия столичен булевард „Александър Стамболийски“, който ще бъде затворен за автомобилно движение. Фестивалът ще започне в традиционния час – 16.00 и ще продължи до 22.00 часа с музикална сцена, изложби, литературни четения, филмови прожекции обединени от „Творческата зона Staropramen”. София диша отново ще акцентира върху видимостта на образователни и социални инициативи и каузи.

Тази година ключов елемент от развитието на фестивала е подкрепата за общо пет социални каузи, като всяка тематична зона застана зад една специално избрана: „Творческа зона Staropramen“ – Подкрепа на творческите таланти в България; Базарна зона – Подкрепа за творческите индустрии в България; Релакс зона – Подкрепа за хората в неравностойно положение; „Спортна Зона Decathlon“ – Здравословен начин на живот за всеки; Детска зона – Не на насилието върху деца. В творческата зона ще бъдат представени изложбите – смесена техника на Георги Маринов, инсталацията на Стоян Николов-Зиков – „Union”, Захари Попов с интерактивната инсталация „Гейши и маски”, както литературни представяния на издателство „Жанет 45” на авторите – Радослав Чичев, Антон Терзиев, Константин Трендафилов, Никола Михов и Иван Димитров. Книжен център Greenwich ще представи новата книга на Мирослав Пенков „Щъркелите и планината”. В специалния корейски кът в зоната ще има четене на корейска поезия и изпълнения на самунлори – традиционни корейски барабани. В танцовата част на програмата ще открием карнавалната и афро самба, а Flava House ще организират два танцови уъркшопа. Изключително интересна ще е филмовата програма със селекция късометражни филми от NoBlink! Media.

Късометражни филми на млади български режисьори, студенти от Майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров, някои от които вече и с награди, ще гледаме на открито. Акцентът на филмовата програма в тази неделя ще бъдат дебютни, отличени или непоказвани български късометражни заглавия. Любимата на посетителите, тази неделя спортна зона ще превземе булевард „Ал. Стамболийски” и ще предложи за всички свободно ползване мини-футбол, баскетбол, тротинетки, скейтборд, тенис на маса. На разположение на посетителите ще има стена за катерене с инструктори от Фънтопия и Боудърленд.

 
 
Коментарите са изключени