shareit

Софийският университет решава да вдига ли таксите

| от |

Академичният съвет на Софийския университет ще решава дали да увеличи семестриалните такси на студентите. Представителите на факултетите обмислят дали таксата за редовни студенти да бъде вдигната с 10%.

Най-засегнати се очаква да бъдат задочниците, тъй като увеличението при тях може да достигне максимално допустимото, което се равнява на една трета от държавната субсидия. В същото време Студентският съвет на Софийския университет обяви онлайн референдум във връзка с предложението за увеличаване на семестриалните годишни такси.

Образователният министър професор Тодор Танев е категоричен, че не може да се говори за повишаване на семестриалните такси. „СУ няма да успее с вдигането на таксите и този път. Това е университетът с главни букви. Там се предлагат специалности като биология, химия, физика. Трябва да се замислим какви такси плащат студентите сега за такива престижни предмети“, коментира Танев.

От студентския съвет подчертават, че причината за повишаването на таксите е дупка в бюджета на университета между 8 и 18 млн. лв

Дори академичният съвет да одобри повишаването на таксите, изпълнителната власт може да не го приеме. Това е възможно ако семестриалните такси надвишават 2/3 от държавната субсидия за всеки студент. В момента тя е по 1000 лв. годишно за всеки записан студент редовно обучение.

През май правителството „Орешарски“ утвърди с ново постановление таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за учебната 2014/2015 г. Одобрените такси останаха на нивото от миналата година. Увеличение от 2 лв. до 100 лв. има в 7 университета. Това са Техническият във Варна (средно с 50 лева е увеличена таксата), Тракийският университет – Стара Загора (средно с 40 лева), Икономическият университет – Варна (от два до 60 лева в зависимост от процентите), Транспортното училище (с 50 лева) Библиотекарския университет (между 14 и 20 лева). Най-голямо – между 50 и 100 лева – е увеличението на таксите в Националната музикална академия.

През 2013 г. отново се говореше за увеличение на таксите в СУ, но след протест на студентите пред Алма матер до такова не се стигна.

 
 
Коментарите са изключени