shareit

Сноудън се включи в спора между ФБР и Apple

| от chronicle.bg |

Едуард Сноудън, чиито разкрития за АНС разпалиха дискусия за масовото подслушване в САЩ, се включи в спора между ФБР и Apple за разкодирането на телефона на един стрелците от Сан Бернардино.

ФБР поиска от компанията производител на iPhone да деактивира някои от защитните функции на iPhone 5c, за да помогне на властите да разбият паролата на мобилния телефон. Apple обаче отказа, аргументирайки решението си с това, че подобен ход би създал опасен прецедент, благодарение на който следенето да бъде по-лесно.

„ФБР казва, че само Apple има точните технически средства да отключи телефона. Това са глупости“, каза Сноудън. Според него ФБР може да направи това и със собствени средства.

Междувременно, основателят на Майкрософт – Бил Гейтс, заяви по време на дискусия в Reddit, че трябва да има повече дискусии за събирането на информация от страна на правителството. Той отказа да подкрепи която и да е страна в нашумелия спор. По-късно обаче Microsoft офицално зае страната на Apple.

Съоснователят на Apple Стийв Возняк също направи изявление срещу ФБР. По време на участието си в шоуто на Конан О’Брайън, той каза, че застава на страната на Apple. Возняк твърди, че ФБР искат да разследват служебния телефон на стрелеца, а е безсмислено властите да очакват на него да има полезна за случая информация.

Предстои федералният съд да реши дали да задължи производителя на iPhone да отслаби защитите на телефона на стрелеца.

При стрелбата в Сан Бернардино на 2 декември 2015 година загинаха 14 души и 22 бяха сериозно ранени.

 
 
Коментарите са изключени