shareit

Снегът блокира придвижването в София

| от chronicle.bg |
ЦГМ: Заради тежките зимни условия: „синя“ и „зелена“ зона са затворени днес

Продължилият през цялата нощ обилен снеговалеж затрудни придвижването на автомобили и пешеходци на много места в София.

„Моля всички шофьори и граждани, които нямат ангажименти, да не изкарват колите си навън. Градският транспорт се движи по своите маршрути. Обстановката е тежка, усложнена, затруднена. Почистването по малките улици ще започне след като спре снеговалежът. Към момента всички усилия са насочени към осигуряване движението на градския транспорт. Там, където е необходимо, ще се затварят улици, за да се почиства и след това ще се освобождава движението. Поради тежката усложнена обстановка на Витоша с -12 градуса температури по данни на ПСС и опасности от лавини, затворихме движението натам. Моля всеки, който е планирал качване на планината днес, да не го прави. Също така е затруднено движението и на пешеходци. Моля всички, които имат възможност, да почистят пред домовете си и пред офисите си“, призова столичният кмет Йорданка Фандъкова пред „Дарик“.

Очаква се почистването да продължи през целия ден. 182 машини са на терен в момента и не са спирали работа през цялата нощ, допълни Фандъкова. Извършват се обработки със смеси срещу заледяване във всички 24 райони на Столична община.

Заради тежките зимни условия: „синя“ и „зелена“ зона няма да работят днес, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Оттам ще почистват с приоритет паркингите пред училища, детски градини и обществени сгради. Обилният снеговалеж прави невъзможно качественото почистването на всички места за спиране в зоните за паркиране. Системата за СМС паркиране няма да приема съобщенията за плащане, а талоните няма да се проверяват от контрольорите на ЦГМ.

В 26 области в страната е обявен предупредителен оранжев код. В областите Смолян и Кърджали е въведен червен код. Там се очаква нова снежна покривка около 40 см. В Северозападна България ще има умерени, в планинските райони и силни снеговалежи. Ще натрупа от 20 до 35 см. нов сняг.

 
 
Коментарите са изключени