shareit

Смартфоните стават лекари

| от |

С напредъка на технологиите скоро ходенето до лекарския кабинет ще остане в миналото. Смартфоните завземат поредна ниша. Вместо пътуването до болницата да отнема дни, както се случва в развиващите се страни, преглед ще може да бъде направен именно чрез любимия смартфон.

с всеи ден расте броят на доставчиците на здравни услуги, софтуеърни разработчици и предприемачи, които са фокусирали усилията си върху проекти, свързани грижите за пациентите чрез мобилни устройва. . Както повечето от нас вече няма нужда да ходят до банката, за да платят сметките си и не посещават магазини, за да си купят нова дреха, така лекарят може да бъде онлайн.

Простото обяснение позволява устройствата да поддържат сензори, които да мерят пулса, смарт часовници, специализирани приложения, които могат да събират информация за пациента в реално време. Резултатите се изпращат на лекаря в реално време.

Индустрията „Мобилно здраве“ е бизнес за милиони. Прогнозите са печалбата от този отрасъл да достигнат до 59 милиарда долара в края на 2020 година.

Тази ниша бележи масов растец, според последните пазарни проучвания. Очаква се ръстът в тази индурстрия да достигне 33.4% в следващите 4 години. С това се очаква и бум на работни места – разработчици на софтуер, академични изследователи, инженери, големите учени на данни, технически грамотни лекари и работници в сферата на мобилното здраве.

Вече има рязко покачване на необходимостта от повече здравни работници, особено в селските райони на Африка, където лекарите могат да посещават пациентите едва няколко пъти в месеца.

За да се случи това, обаче, трябва да бъдат създадени алгоритми, които да осмислят подаването на данните от пациента до лекаря.

„Ние се нуждаем от хора, които да изградят технологията, и хора, които да могат да направят информацията, която се събира смислена за лекарите“, коментира Рик Блумфилд, доцент по педиатрия в Университета Дюк в САЩ. Той е и директор на в изготвянето на мобилната стратегия за здравна технология в университета.

Доцентът смята, че не само изостанали държави като Сахарска Африка, но и развиващите се страни имат нужда от тази нова здравна технология, която може да задоволява нуждите вна пациентите чрез смарт приложения. Това е бъдещето на здравеопазването, казва той, защото има големи популации, живеещи твърде далеч от лекар или в болница, за да получат навременно лечение. Затова пък около коло 80% от всички африканци имат мобилен телефон, според Центъра за изследване Pew.

 
 
Коментарите са изключени