shareit

Случи се във влака

| от chronicle.bg |

Жена стои във влака, а мъж си отърква крака в нея. Друга седи във влака, а мъж изчаква да остане сама и я проследява до дома й. Две млади момичета седят във влака, а мъж със смартфон снима под полите им.

Това са само част от историите в Twitter, разказани от жени в Германия. Всички тези истории се споделят под хаштага #imzugpassiert (случи се във влака), който става все по-популярен. Оказва се, че има сериозен проблем със сексуалния тормоз във влаковете в страната.

Жени споделят за сексуален тормоз, вербален тормоз, изказвания със сексуален подтекст, преследвания и демонстрация на сила. Споделят се истории с онаниращи във влака мъже, преследвачи и мъже, който гледат втренчено пътничките.

Дискусията по темата беше подсилена от обявлението на германската влакова компания, че ще пусне допълнителни вагони за влака между Лайпциг и Кемниц, които да бъдат предвидени само за жени. Според компанията това би дало на жените по-голямо усещане за сигурност. Журналист от телевизия ORF обаче се противпоставя на идеята. Според Хано Сетеле този ход няма смисъл, защото може просто да се сигнализира в полицията и нарушителят да бъде свален още на следващата спирка.

Оказва се, че проблемът със сексуалния тормоз в Германия е сериозен и подценяван. Пострадали от подобни преживявания са също и мъже, и трансджендър.

Големият брой на реакциите в Twitter показва за мащаба на сексизма в Германия. Коментарите в социалната мрежа показват, че въпреки нашумелия преди три години хаштаг #aufschrei (който тръгна след скандал с политик, коментирал гърдите на журналистка) и случилото се в Кьолн, все още не се осъзнава какъв е мащабът на проблема със сексуалния тормоз над жени.

Хаштагът обаче среща и негативни коментари. Според някои е нелепо жените да се оплакват от сексуален тормоз на фона на атентатите в Брюксел. „Ако сами се превръщате в жертви, не се надявайте на съчувствие от страна на всички“, пише @TabascoTom в Twitter.

Някои медии като британското издание Mirror използваха случая, за да обвинят бежанците и мигрантите за напрежението, въпреки че потребителите на хаштага #imzugpassiert не посочват етнос на натрапника и не обвързват по никакъв начин проблема с притока на мигранти към страната.

 
 
Коментарите са изключени