shareit

Следи от замърсяване на други планети водят до откриването на извънземни

| от |

Изследването на евентуални следи от замърсяване на далечни планети би могло да доведе до oткриване на следи от живот и дори на извънземни, съобщава Франс прес, позовавайки се на заключенията от проучване на Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

ThreeGreys

При определени условия астрономите биха могли да открият през идните десетилетия присъствието на индустриализирани извънземни общества, се посочва в изследването. Учените вече могат да изучават атмосферата на планети извън Слънчевата система, където да открият присъствието на кислород или метан, които може да са продукт на интелигентни форми на живот или микроби. Но една извънземна цивилизация може да изхвърля и други газове, например хлорофлуоровъглероди, както ние правим на Земята, добавя изследването.

Присъствието на такива газове на отдалечени планети учените могат да установят с помощта на космическия телескоп „Джеймс Уеб“, който НАСА планира да изстреля през 2018. Според Американската космическа агенция този телескоп ще бъде от 10 до 100 пъти по-мощен от предшественика си „Хъбъл“. Авторите отбелязват, че чрез този метод на търсене би могло да се открият форми на интелигентен живот, както и следи от самоунищожили се извънземни цивилизации. Някои замърсявания могат да останат в земната атмосфера в продължение на 50 000 години, докато други изчезват в рамките на10 години. Отсъствието на последните би подсказало за изчезнал източник на живот.

„Може да се спекулира с факта, че извънземните са били достатъчно разумни и са успели да живеят в чиста среда. Но при един по-мрачен сценарий, ние бихме могли да открием неща, които да ни предупредят за опасностите в случай, че не сме разумни стопани на нашата собствена планета“, заключава Ейви Льоб, съавтор на проучването.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Следи от замърсяване на други планети водят до откриването на извънземни