shareit

И трите оператора увеличават скоростта на мобилния интернет

| от chronicle.bg |

Вчера Теленор обяви, че ще увеличи скоростта на 4G мрежата си, а днес Мтел и Виваком също се включиха в надпреварата за по-бърз интернет.

Скоростта на 4G мрежата на Теленор се увеличи от 100 Mbps, вместо досегашните 75 ,след като вчера телекомът получиха разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията за придобиване на допълнителен честотен ресурс от 2х5 MHz в обхвата на 1800 MHz.

Междувременно от Мтел също обявиха, че са получили разрешение за ползване на допълнителен спектър за 4G/LTE услуги в обхват 1800 MHz. Максималната скорост на мобилния интернет в мрежата на оператора вече ще достига до 130 Mbps.

Към момента 4G мрежите на двата оператора покриват 75 процента от населението на България, точно колкото и обявяват и от Теленор.

През май се очаква и Виваком също да започне да предлага на абонатите си 4G връзка. На събитие за журналисти в понеделник телекомът ще обяви повече подробности.

Засега се знае, че Виваком получи удостоверение за придобиване на допълнителен честотен ресурс от 2×5 MHz в 1800 MHz. За тези честоти компанията заплати над 12 млн. лв.  С тази инвестиция българският телеком увеличава честотния си спектър на 30 MHz (2х15 MHz) в обхвата на 1800 MHz и вече има общо 82.4 MНz. От каталога на телекома не става ясно какво е покритието (в проценти) на LTE мрежата, какви ще са скоростите и дали ще има ограничен период за тест. Първоначално 4G обхватът ще се простира над София и още няколко точки, а от края на август ще покрива и повечето големи градове.

 
 
Коментарите са изключени