shareit

Сладкиш “Мляко с кафе“

| от |

Отново гостуваме на нашите приятели от кулинарния блог “С нож и вилица в ръка” , които ни предлагат тази страхотна рецепта.

DSCF6801

Всъщност сладкиша се казва “по пиемонтески“ и е типичен  за  област Пиемонт ! Оригиналната рецепта е с лешници (не с орехи както го направих). Районът е известен с най -вкусния сорт отглеждащ се там. Името “мляко с кафе“ му дадох аз, защото докато се печеше в къщи ухаеше чудесно на топло мляко с кафе :) 

Продукти : 

200 гр. брашно 
300 гр. орехи 
150 гр. захар 
3 яйца 
100 гр. краве масло 
100 мл. кафе 
200 мл. прясно мляко 
2 с.л. ром 
1 ванилия 
1 бакпулвер 
пудра захар 

Изчистете орехите и ги запечете във фурната. Счукайте ги на едро. В купа сложете брашното, бакпулвера, захарта, ванилията и счуканите орехи. Разбъркайте съставките. Разбийте леко яйцата и ги излейте в купата. Смесете топлото кафе с млякото и прибавете и него бъркайки. Последно добавете разтопеното и охладено, но все още течно краве масло. Сладкиша може да направите и в кръгла тава. Аз избрах правоъгълна с нисък борд. Намажете тавата с краве масло и посипете с галета. Изсипете сместа вътре и изпечете на 180 гр. около 25 – 30 мин. Готовият сладкиш извадете от фурната и след 5 мин. от тавата. Охладете го върху решетка. Поръсете с пудра захар! Да ви е сладко :) 

 
 
Коментарите са изключени