shareit

Скоро ще може да плащаме със селфи

| от chronicle.bg |

Среднощното безпаметно пазаруване вече няма да е същото – Amazon ще поиска да потвърждаваме плащанията си със селфита. Май скоро ще ни се наложи да захвърлим раздърпаните тениски и маската за лице, за да изглеждаме поне наполовина прилично дори по време на онлайн пазаруване.

Патентът на приложението на Amazon за тази технология бе представен в четвъртък. То позволява на камерата на устройството да идентифицира съответния потребител чрез снимка и някакво просто действие, като например мигане.

По-висока протекция на личните данни е особено необходима с развитието на електронни системи, които позволяват покупки само с един клик. Паролите лесно могат да бъдат разбити, но приложение за разпознаване на лица би направило използването на чужди профили много по-трудно.

Amazon изтъква факта, че изписването на сложни пароли на мобилни устройства с малки клавиатури е трудмо (и е изпълнено с допълнителни препятствия като AutoCorrect).

Простото правене на снимка и извършването на малко действие за потвърждение е много по-лесно от изписването на супер сигурна и дълга парола с цифри и символи.

Приложението ще може да предпазва не само от хакери, но и от не дотам отговорни купувачи. Например: така децата няма да могат да пазаруват през профила на родителите си, дори да знаят паролата.

Дори и да звучи като шега сега, скоро подобни по-сигурни и по-прости заместители на паролата ще станат много популярни. От MasterCard също са се заели с разработването на подобни концепции.

 
 
Коментарите са изключени