shareit

Скоро пастата ви за зъби ще бъде от рециклирано стъкло

| от chronicle.bg |

Учени откриха процес, който може да превърне стъкло в редица неща, в това число гуми и паста за зъби.

В момента малка част от стъклото подлежи на рециклиране, но изследователи създадоха нов начин за преработване на планините от тази суровина в полезен материал. 

Рис Пайри, докторант от Университета в Куинсланд, твърди, че химикал в препаратите за отпушване на канали може да разгражда стъклото. От този процес се извлича силициев двуокис (силика) – суровина, използвана в пастата за зъби. По същия начин могат да се създават и торове, което ще е главното приложение на процеса, защото е трудно да се премахнат миниатюрните парченца стъкълца.

sei_54077230-5375

Пайри, заедно с професор Деймиън Батстоун от същия университет, успяха да разградят парчета стъкло до течен силикат. Силикатите се използват от индустрията в лепила, почистващи препарати, цименти и т.н. 

Пайри казва: „Използвахме изхвърлено стъкло, което иначе щеше да отиде на сметището, защото е много ситно, за да се раздели по цвят. Разтворихме го в химикал от препарат за отпушване на канали и получихме суровина, която може да се използва за най-различни неща. Можем да извлечем целият силикат от стъклото. То е около 70-75% силикат. Нужни са 1,3 кг. стъкло за 1 кг. силикат. Освен това методът дава и много малко отпадък и изисква малко енергия.“ Професор Батстоун коментира: „Търсихме силикати на ниски цени. Стъклената индустрия има огромно количество стъкло, което не може да рециклира, защото е на много ситни парченца. Затова и се опитахме да открием начин, с който да облагородим всичкият този боклук в полезен силикат.“

sei_54077227-bcac

 
 
Коментарите са изключени