shareit

Скариди с чесън от Испания

| от chronicle.bg |

Франсиско Кардона, или Пако шеф, е роден в Аликанте, Испания и е работил като готвач в Шотландия, Англия, Токио, Холандия, Германия, Белгия, България. Той никога не е учил за готвач, но от малък е в кухнята, защото родителите му цял живот са имали ресторант. Има вроден усет и владее тайните на занаята – в типичната испанска паеля напр. има един момент, че леко загаря по дъното. „Тук е майсторлъкът, не да загори, а да загорее – леко да си го хапваш после с лъжичката. И оризът трябва да е свободен, а не скашкан”. Има един момент, когато преди изключване на паелята, Пако гаси всички уреди в кухнята, за да може да чуе шума на пукането на ориза, за да хване тънкостта кога трябва да го свали от огъня. „Това са неща, които ако не ги направиш, паелята няма да излезе както трябва”, споделя скромно готвачът.

Ето една негова рецепта:

Скариди с чесън от Испания

Продукти за една порция:

6 тигрови скариди

Зехтин

2 скилидки чесън

Сол на вкус

Малко люта чушка (по желание)

2 стръка магданоз за декорация

Начин на приготвяне:

Скаридите се почистват без опашките. Малък глинен съд се слага на котлона и в него се налива зехтин, добавят се 2 скилидки чесън, нарязан на филийки, сол на вкус и по желание – малко люта чушка. Добавят се скаридите и се пържат до порозовяване. Когато са готови, се свалят от котлона и се поръсват със ситно нарязан магданоз.

Рецептата е част от кампанията „Многообразието е вкусно” на Сдружение „Мулти култи колектив”. Вижте още автентични рецепти от целия свят тук – http://multikulti.bg/tasty/

 
 
Коментарите са изключени