shareit

Скандално скъпите джипове на горските возят Борисов и други политици

| от chronicle.bg |

Скандално скъпите джипове, с които преди година се сдобиха горските стопанства в Благоевград, Смолян и Сливен, в момента возят премиера Бойко Борисов и други политици.

Джиповете не са останали в държавните горски предприятия и три месеца – предоставени са напълно безплатно на Националната служба за охрана (НСО), разкри bTV.

В края на миналата година горските стопанства в Благоевград, Смолян и Сливен пуснаха обществени поръчки за луксозни джипове, с които да се извършва т.нар. „скъп ловен туризъм“.

Зам-земеделският министър Георги Костов твърдеше, че джипките, закупени от съученик на министърката за по 200 000 лева, са нужни, за да се возят в тях шейхове и милионери, дошли на луксозен ловен туризъм.

През април тази година OFFNews.bg опита да провери колко шейха са се възползвали от офертата. Това обаче се оказа строго пазена тайна. Въпреки че джиповете са купени с обществени поръчки, тоест с обществени пари и бюджетът на горските стопанства е държавен, тоест от нашите данъци, началниците на горските стопанства в Благоевград, Смолян и Сливен запазиха в дълбока тайна колко богаташи са се възползвали от „скъпия“ туризъм.

Цената на Тойота Секвоя в САЩ започва от 41 000 долара и дори с всички възможни екстри достига едва до 70 000 долара, което прави 126 000 лева. Това обаче не е попречило на подчиненото на земеделската министърка Десислава Танова държавно горско предприятие в Смолян да плати 198 000 лева за американската версия на японския джип.

Защо скандално скъпите джипове днес возят политици, а не шейхове?

„Предоставен е за изпълнение на държавни задачи(…) нямахме такава идея. Естествено, че го купихме за нашите нужди”, каза пред bTV Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП – Благоевград.

Възвращаемост на инвестицията няма и в предприятието в Сливен.

Нашият (автомобил – б.ред. ) доколкото знам, но не съм сигурен, е предоставен на НСО за употреба, каза зам.-директорът Михайл Михайлов.

Ловци не са се качвали и в скъпия джип в Смолян. Той също е даден на НСО. Вместо за ловни излети в гората, джипът се използва в кортежа на Бойко Борисов.

Така в активи НСО ползва с над половин милион над бюджета си, който за тази година беше рекорден, а за догодина ще е още по-висок – 37 млн. лв.

От пресцентъра на Министерския съвет коментираха пред медията, че за охраната и транспорта на премиера отговаря НСО.

От НСО пък твърдят, че законът им дава право да ползва автомобили на други ведомства.

След разследването на Би Ти Ви правителството съобщи, че Борисов е разговарял с началника на Националната служба за охрана ген. Ангел Антонов и е поискал на държавните горски предприятия да бъдат върнати превозните средства, които са били предоставени на службата.

За охраната и транспорта на премиера отговаря НСО и по преценка на службата министър-председателят и екипът му са ползвали превозните средства при командировки извън столицата. Автомобилите са използвани също и за нуждите на чужди държавни и правителствени ръководители при посещенията им в страната, както и за обиколките по границата и бежанските центрове.

 
 
Коментарите са изключени