shareit

Скандал с хиджаб и шахматна дъска

| от chronicle.bg |

Световният шампионат по шах за жени ще се състои в Иран следващата година и това предизвика жесток дебат за правата на жените. Няколко известни шахматистки отказаха да се включат в състезанието в знак на протест срещу задължението да носят хиджаб.

Скандалът започна преди две седмици, когато Нази Паикидзе-Барнс, шахматистка от грузино-американски произход, реши да бойкотира Световния шампионат по шах, който трябва да се случи през февруари 2017 година, заради законовото изискване всички жени участнички да носят шал на главите си, докато играят.

Паикидзе-Барнс е известна шахматистка, носител на редица награди от състезания. Тя е гросмайстор при жените, както и шампион в САЩ за 2016 година.

Шампионатът ще бъде в Техеран, защото Иран е единствената държава, пожелала да бъде домакин на състезанието, съобщава Световната федерация по шах. Паикидзе-Барнс създаде и петиция, чрез която призовава да се смени мястото, на което ще се проведе шампионатът. В публикация в Instagram тя обяснява решението си: „Жените в Иран нямат основни фундаментални права и са третирани като граждани втора ръка“. „За тези, които казват, че не знам нищо за Иран: получих най-много подкрепа и благодарност от хората в Иран, които се сблъскват с тази ситуация всеки ден“, пише още тя. Нази е създала и петиция, която призовава Световната федерация по шах да предприеме действия.

Скандалът включва две основни теми на борците за права на жените в Иран: участието в спортни занимания и дрескодът за жени. Иранките са протестирали много пъти по тези въпроси в последните години, призовавайки да им бъде разрешено да гледат спорт и да участват в спортни игри и споделяха в социалните мрежи снимки, на които не носят хиджаб – облекло, изисквано по закон в Иран.

Ако мнозина са заявили подкрепата си към Паикидзе-Барнс, то много други я упрекват, че допринася за отделянето на иранките от световното движение за женски права. Тя отговори на критиките с коментар в Instagram, посочвайки, че няма против исляма или друга религия, а застава зад свободата на религия и избор. „Протестирам срещу правителствените закони, които ограничават моите права като жена“.

 
 
Коментарите са изключени