shareit

Сирийският президент на изненадваща визита в Москва

| от chronicle.bg |

Сирийският президент Башар ал-Асад направи изненадващо посещение в Москва и проведе среща с президента Владимир Путин, съобщава BBC.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков посочи, че Асад е на „работна визита в Москва“.

В края на миналия месец Русия започна въздушни удари в Сирия. Москва твърди, че стреля по бази на „Ислямска държава“ и други военизирани групи, които се борят срещу режима на Асад.

Двамата лидери са обсъдили борбата срещу „терористичните групи“, продължителността на руските въздушни удари и сирийските военни планове. Това е първата визита на Асад в друга държава от началото на гражданската война в Сирия през 2011 година.

Визитата се възприема като знак за нарастващата увереност на сирийския президент. От началото на размириците това е първият път, в който той си позволява да напусне Дамаск. Това е и израз на руското доверие в сирийския режим, посочват анализатори.

По време на разговорите Путин заяви, че Русия предлага на сирийския народ ефективна подкрепа, като посочи, че сирийците „почти сами“ са се борили с „международния тероризъм“ в продължение на няколко години. И двамата лидери са изразили надежда, че тероризмът ще бъде победен и може да бъде намерено политическо решение за край на конфликта.

 
 
Коментарите са изключени