shareit

Сирийските войски освобождават античния комплекс Палмира

| от chronicle.bg |

Войници на сирийската армия, подкрепени от отряди на ливанската шиитска организация „Хизбула“, са навлезли днес на територията на античния комплекс Палмира, където се намират руините на древния град, съобщи ливанският в.“Ал Дияр“, цитиран от агенциите. Според сведения на вестника, бандите на терористите от „Ислямска държава“(ИД) търпят сериозни загуби и отстъпват.

Тази сутрин иранската агенция „Фарс“ съобщи, че руската авиация продължава да нанася удари срещу ИД в района на Палмира. Преди дни бе съобщено, че сирийските правителствени войски, с подкрепата на руската военна авиация, отбиха от групировката „Ислямска държава“ значителни територии западно от град Палмира.

Правителствени части завзеха две стратегически височини на 10 км от града, изтласквайки оттам противника. Палмира, намиращ се на 210 км от сирийската столица Дамаск, е известен като Перлата на пустинята и е част от културното наследство на ЮНЕСКО. „Ислямска държава“ пое контрола върху него през миналия май. Джихадистите унищожиха безценни обекти в древния град, като Триумфалната арка и светилището на Баал, които са на над 2000 години.

Руският президент Владимир Путин определи мисията на страната си в Сирия като огромен успех, но подчерта, че Москва ще продължи да подкрепя сирийските управляващи и може да върне армията си в региона в рамките на часове, ако това се наложи, предаде Би Би Си.

В реч по време на церемония по връчване на медали на военни, служили в Сирия, Путин каза, че частичното изтегляне на Москва е било съгласувано с президента Башар ал Асад. Руският президент изтъкна желанието си за дипломатическо уреждане на конфликта и подчерта, че Русия лесно може отново да увеличи военното си присъствие в Сирия. „Ако е необходимо, Русия може буквално в рамките на часове да увеличи контингента си до размер, адекватен на актуалната ситуация, и да използва целия арсенал от възможности, с които разполага“, д

  обави руският държавен глава.

Той разкри, че операцията в Сирия до момента е струвала 33 млрд. рубли(482 млн. долара). По-рано днес в интервю за в.“Комсомолска правда“ Виктор Бондарев, ръководителят на руските военновъздушни сили, обяви, че изтеглянето ще завърши най-късно до края на седмицата.

 
 
Коментарите са изключени