shareit

Сингапур остава най-скъпият град в света

| от chronicle.bg |

За трета поредна година градът-държава Сингапур е най-скъпото място за живеене в света според изследването на Economist Intelligence Unit (EIU).То се провежда веднъж на две години и сравнява цените на над 160 продукта и услуги в 140 града в 93 страни.

Азиатската парламентарна република е сред най-гъстонаселените на планетата и в нея живеят най-много милионери – 105 000. Причина за това е, че еднопартийната държава има прозрачна и преуспяваща пазарна икономика с процъфтяваща индустрия и мощна нефтохимическа промишленост.
Сингапур е с площ от 583 кв.м. и се състои от 63 острова, които се свързват с автомобилни пътища и железопътен транспорт.

Инфраструктурата им включва 9 скоростни автомагистрали с от 3 до 5 платна с обща дължина 150км и пътна мрежа от 3 262км. Метрото им има 4 линии и 78 станции. Разполагат с две летища – международно с четири терминала и едно градско. Имат държавна система за образование и 6 университета. Здравеопазването им е сред едно от най-ефективните в света. Средната продължителност на живота е 79 за мъжете и 83 за жените.

Градът-държава носи името си от легендата за първият стъпил там принц от Суматра, който среща същество с глава на лъв и опашка на риба. Основаното селище тогава приема името „Лъвски град“, което в превод означава Сингапур. Въпреки множеството небостъргачи, в Сингапур има множество запазени зелени площи и туристите го наричат „града на градините“.

Високият стандарт на живот отрежда първото място на Сингапур в тази класация. Проучването използва като основен измерител цената на живота в Ню Йорк. Според това сравнение Сингапур води с 11% Ню Йорк за цените на хранителни стоки, с 50% за облекло, а транспортът струва близо три пъти повече.

Най-скъпите градове в списъка след него са Цюрих, Хонконг, Женева, Париж, Лондон и Ню Йорк, Копенхаген, Сеул, Лос Анджелис. 10-те най-евтини градове в света са Лусака, Бангалор, Мумбай, Алмати, Алжир, Ченай, Карачи, Ню Делхи, Дамаск и Каракас.

 
 
Коментарите са изключени