shareit

Симеон Сакскобургготски без интерес към президентския пост

| от chronicle.bg, bTV |

Симеон Сакскобургготски няма интерес към президентския пост, не смята, че България трябва да обръща гръб на Русия и безусловно подкрепя кандидатурата на Ирина Бокова за ООН. В интервю за bTV той обясни още, че ДПС е бил „лоялен партньор“ в неговото правителство. Посланието на Симеон Втори за българската политика днес е: „С Европейския съюз би било хубаво, но никога против Русия, не виждам защо трябва да е против“.

Бившият премиер обясни, че неговото послание някога, че страната може да се оправи за 800 дни е било разбрано погрешно, защото тогава той е призовал всички заедно да се захванат да оправят страната.

„Казах, че страната ще се оправи с помощта на трудолюбието на хората, не съм обещал, че ще живеем в рая, но не малко хора изобщо не помогнаха, останаха да гледат сеир с доза злорадство. Ако всички се бяха запретнали, щяха да бъдат 800 дни“, заяви Симеон Втори.

За другата своя култова фраза „Когато му дойде времето“, Сакскобурготски уточни, че на много неща в крайна сметка наистина им идва времето.

„Аз се опитах да създам малко по-различна политическа култура, да сме малко по-добри един към други“, обясни своята позиция бившият премиер и български престолонаследник.

Според него България би трябвало да си определи кои са националните й интереси и приоритети, но не само с една година напред, а много по-дългосрочно. „Кои сме ние за да обръщаме гръб и да се изолираме от Русия? С каква цел и каква полза?“, попита той.

За кандидатурата на Ирина Бокова за ООН, той заяви, че е застанал зад нея още от началото и призова да се види „уникалния шанс като кандидат в нейна полза“, като това, че тя е от Източна Европа, че е жена, че има опит и владее много езици.

Сакскобургготски уточни още, че в никакъв случай не се е „върнал“ заради имотите си, както се спекулира и попита няма ли право да си дойде в България, след като е българин по националност.

Той привидя част от „организирана митология“ за неговото злепоставяне във връзка с връщането на семейните имоти. „Претенциите ми бяха дали ще търся обезщетение, а не дали ще си ги взема. Коя страна връща нещо, а после си го иска? Ако тези имоти не са били наши, държавата нямаше да ги конфискува“, заяви той.

„Въпросът е принципен. Ние дарихме този парк Врана, като един жест, а други неща изобщо не поискахме“, смята Сакскобургготски.

„Никога не е имало нищо подобно като прословутата сеч“, обясни той относно тиражирането на слухове, че е искал горите, принадлежали на неговото семейство, за да изнесе дървесината.

 
 
Коментарите са изключени