shareit

Силно земетресение предизвика цунами в Япония

| от chronicle.bg |

Силно земетресение удари Япония във вторник сутринта местно време, като предизвика временното спиране на работата на охладителната система на басейна за отработено гориво на ядрената централа във Фукушима и предизвика неголямо цунами.

Земетресението е с магнитуд от 7.4 по Рихтер. То е било усетено и в Токио. Не се съобщава за загинали или за сериозно ранени. Трусът беше усетен в 5:59 часа местно време (22:59 българско време).

Епицентърът е в близост до бреговете на префектура Фукушима на дълбчина 10 км, съобщава Японската метеорологична агенция, цитирана от Reuters.

Вълни с височина до 1.4 метра последваха земетресението. Те бяха регистрирани в Сендай, на около 70 км северно от Фукушима. След сигнала за възможно цунами много кораби се прибраха към пристанищата.

Всички ядрени централи в близост до японския бряг бяха затворени след сигнала за цунами.

При настоящия трус охладителната система на Фукушима е била спряна за малко, но скоро след това е пусната, предаде Reuters.

Районът на бедствието е същият като през март 2011, когато силно земетресение и последвало го цунами разрушиха и наводниха голяма част от района. Тогава пострадаха охладителните системи на ядрената централа във Фукушима, което предизвика изтичане на радиация във водата, въздуха и почвата.

 
 
Коментарите са изключени