Сиена – малкото бижу на Тоскана

| от Дарио Диониси |

Още от началото на пребиваването ми във Флоренция започнах да планирам бъдещите пътешествия из Италия. Първоначално имах за задача да обиколя по-близките места около Флоренция (заради малкото свободно време, което имах от университетските ми ангажименти). Така и реших да се насоча към един град, който смело мога да кажа, че е едно същинско средновековно бижу – Сиена. (От Флоренция се стига за 40 минути с влак до Сиена, като цената на еднопосочен билет е 8 евро).

Това е град, който притежава неизмеримо културно наследство в региона на Тоскана. Той е сравнително малък град с 55 000 население, но точно това придава и уникалната атмосфера на града. Още от самото пристигане в града човек може да усети витаещото спокойствие и уют по малките улички, пълни с история. По време на посещението ми в Сиена, тя бе провъзгласена за столица на културата на Италия за 2015 г. Това според мен представлява голямо призвание за града и жителите му, тъй като знаем каква е конкуренцията в Италия по отношение на културата.

2
Торе дел Манджа (Torre del Mangia)

Любопитни факти за Сиена:

Сиена е вечният съперник на Флоренция, през историята двата града (кралства) са водили безброй много битки, което довело до последствия и отслабването на Сиена, превръщайки я във второстепенен град в Тоскана;

В Сиена се намира първата банка в света, основана през 1472, която и  до ден днешен работи;

Относно забележителностите на Сиена. Градът може да е малък, но притежава значителни и несравними сгради. Като започнем с най-известната забележителност Пиаца дел Кампо (Piazza del Campo) представлява средновековен площад, който е определен като един от най-хубавите в Европа. Любопитно е, че площадът е построен на мястото, където се свързват трите хълма, върху които се намира и самият град. Площадът е завършен през 13 век, като се превръща и в горещата точка на града. Важно е да се отбележи, че на това място се осъществява традиционен фестивал за Сиена – тъй нареченият Палио, което представлява конно надбягване.

Полезна информация:

Площадът е заобиколен от заведения, на които може да седнете и да се наслаждавате на италианската атмосфера в компанията на една паста и чаша вино;

Конните състезания се състоят два пъти в годината – юли и август;

Следващата забележителност е Торе дел Манджа (Torre del Mangia), на която не успях да се кача, за съжаление. Тя се намира на самия площад и символизира Сиена в разцвета си. Построена е през 1348 година, като височината й е 88 метра, колкото катедралата на Сиена. Вярва се, че неслучайно двете сгради са с еднаква височина, а целта им е била да покажат, че църквата и държавата са равнопоставени. Самата кула е част от Палацо Публико (Palazzo Pubblico), което може да се каже, че е олицетворение на италианската архитектура. Може да се забележи как сградата е построена през различните периоди (първия етаж е каменен, а нагоре – тухлен). В наши дни сградата служи за кметство и музей на изкуството.

3
Катедралата на Сиена (Duomo di Siena)

Полезна информация:

Торе дел Манджа:

Зимно работно време (16 октовмри – 28 февруари):

Всеки ден: 10:00 – 16:00 (Последен вход: 15:15)

Лятно работно време (1 март – 15 октовмри):

Всеки ден: 10:00 – 19:00 (Последен вход: 18.15);

Цена: 10 евро, безплатно за лица под 6 годишна възраст;

От кулата може да се насладите на една богата панорама на средновековния град;

 

Палацо Публико:

Зимно работно време (1 ноември – 15 март):

Всеки ден: 10:00 – 18:00 (Последен вход: 17:15)

Лятно работно време (16 март – 31 октовмри):

Всеки ден: 10:00 – 19:00 (Последен вход: 18.15);

Работното време подлежи на промени по време на конните състезания!

Цена: 9 евро, с резервация – 8 евро; За групи над 15 човека – 8 евро, а с резервация – 7.50 евро

Лица под 11 годишна възраст, студенти и хора с увреждания 4.50 евро, с резервация 4 евро;

Мястото предлага и комбиниращи билети на стойност 20 евро;

Последната забележителност за деня, която успях да видя бе Катедралата на Сиена (Duomo di Siena). Това е средновековен шедьовър, създаден през 1286 (???) година, като сградата е изцяло построена чрез бял, зеленикаво-черен и червен мрамор. Самото дуомо впечатлява с външните си фасади, които показват и различните стилове архитектура, които са се ползвали (класически, романски и готически стил).

 

Полезна информация:

Работно време:

1 март – 2 ноeмври: 10:30 – 19:00

3 ноември – 28 февруари: 10:30 – 17:30

26 декември – 6 януари: 10:30 – 18:00

През неделите на месец март: 13:30 – 17:30;

Вход:

Катедралата и библeотеката в нея: 4 евро

5

За автора:

Дарио Диониси е бъдещ икономист по професия и авантюрист по душа. Макар и да звучи нескромно, прозвището Щастливеца е точно за него. Не само защото преминава през живота с характерния за годините му позитивизъм и смях, но и защото самият той е като герой от пътепис на Алеко Константинов. Любопитството му не познава граници, затова не спира да пътува. Иска да опознае различни места, култури, хора, обичаи, нрави и винаги е готов за приключение. Пътешествията са неговият двигател и с историите си иска да зарази и останалите да тръгнат по пътя на непознатото, дивото, красивото.

На страниците на нашия сайт публикуваме негови пътеписи, в които ще намерите, както подробно описание на забележителностите, така и полезна информация, в случай че тръгнете на път. Ако искате да прочете още за неговите приключения, можете да го направите на блога му: https://beyondsofia.com/

 
 

Култовите персонажи от началото на телевизията до днес

| от chronicle.bg |

Когато телевизията се появява в средата на миналия век, всички медии изпадат в паника, най-вече киното. Телевизията ще ги убие. Пресата, печата като цяло, киното. Всичко вече е достъпно за обикновения човек, той може да върши няколко неща едновременно, докато гледа филм, слуша новини или музика. Може би само рекламният бизнес се радва, че ще достига до много по-голяма аудитория и ще разполага с много повече средства, предимно визуални.

То не било толкова страшно. И вестници имаме още, и книги имаме, и радио що-годе още имаме, а пък киното – то пак си е добре.

За наше щастие телевизията ни е дала едни от най-добрите художествени продукти под формата на сериали. А добрият сериал, в повечето случаи, неминуемо води до ярки герои, които оживяват отвъд екрана и частица от тях започва да живее в нас самите.

Феновете разбират какво е да мислиш за доктор Хаус, часове, дни, месеци след като сезонът е приключил. Или какво е да откриваш прилики между The X-Files и реалния живот. Или когато си бил дете, и си гледал за първи път „Спасители на плажа“, а след това си мечтал да срещнеш я Дейвид Хаселхоф, я Памела Андерсън на плажа в Несебър. Или пък баба ти, която се възмущава от Стефани Форестър и въздиша по Рич… Хубави времена бяха.

Днес е световният ден на телевизията. Тя е всеобхватно поле. Благодарни сме й за хиляди неща. За детството, за информацията. Дразним й се, че ни манипулира и все говорим как „не гледаме телевизия“. Е не е точно така! Сериали гледате все пак.

На световния ден на телевизията си припомняме малка част от любимите ни телевизионни персонажи. С тях отраснахме, с тях се смяхме и дори днес се усмихваме, когато се сещаме как бързахме да се приберем, за да ги гледаме. Чувствайте се свободни да добавите и вашите предложения като коментари. Ще ги включим след това в нашата галерията.

 
 

Най-мокрите модели на бански от Instagram

| от chronicle.bg |

Навън вече е студено, гадно, мокро (в лошия смисъл), хората са намръщени, а на всичкото отгоре скоро ще завали и сняг. И така в следващите в няколко месеца. Изминалото и следващото лято изглеждат все по-далечни. Лятото обаче, дори в идните месеци, може да бъде една идея по близо, ако следваме най-секси моделите на бански… в Instagram. Какво по-лесно (и приятно) от това?

Тези жени никога не пътуват само с един бански в сака. Защото това облекло им стои нечовешки секси. И разбира се, защото изкарват пари от това.  За нас е повече от приятно да ги виждаме в различни бански костюми. Именно те са инфлуенсърите, които откриват следващото модерно облекло за лятото.

В случай, че искате да помечтаете за лятото, банските, плажа, морето и хубавата плът, сме подбрали най-секси моделите на бански в Instgram. Едва ли ще навреди на някого да ги последва – на нас със сигурност не ни навреди. Вижте в галерията горе жените, които превърнаха ваканциите си в печеливш бизнес.

 
 

Air France с нов полет: Париж – Найроби

| от chronicle.bg |

От 25 март 2018 г., клиентите на Air France ще могат да летят от Париж-Шарл де Гол до Найроби (Кения) с 3 нови седмични честоти. Полетът ще се изпълнява от най-новото поколение Boeing 787, в който са на разположение 30 места в бизнес, 21 места в Premium икономична и 225 места в икономична класи.

Разписание на полетите (местно време):

AF814: излита от Париж-Шарл де Гол в 20:50 ч., каца в Найроби в 6:00 часа на следващия ден.
Полетите ще се извършват в сряда, събота и неделя.
AF815: излита от Найроби в 8:20 ч., каца в Париж-Шарл де Гол в 15:50 часа.
Полетите ще са в понеделник, четвъртък и неделя.
Тези полети ще се бъдат споделени и ще се извършват с партньора Kenya Airways. Така клиентите ще се възползват от 10 седмични честоти между Париж и Найроби, като 3 полета ще се извършват от Air France и 7 от Kenya Airways. Освен това, като продължение на Найроби, клиентите на Air France ще могат да пътуват до 23 регионални дестинации *.

Тази нова услуга на Air France е в допълнение към ежедневния полет на KLM, между Амстердам-Схипхол и Найроби.

Най-доброто от Air France до Найроби

На борда на последното поколение Boeing 787 на Air France, клиентите ще се насладят на комфортно пътуване:
• Най-новите салони на Air France за дълги разстояния – върхови постижения в небето в бизнес класата (30 места), комфорт за всички в новата Premium икономична (21 места) и обновена икономична (225 места) класи;
• Използване на WiFi мрежа, адаптирана към нуждите на клиентите (от 20MB до 200MB на цени между € 5 и € 30);
• Осветление, което се адаптира към различните фази на полета;
• Люк, който е с около 30% по-голям от този в подобни самолети и оборудван с електронна система за затъмняване;
• Подобреня във въздушното налягане и влажността правят пътуването още по-комфортно.

Няколко думи за Найроби

maxresdefault

Найроби е най-големият град в Кения и вход към многобройните природни паркове в страната, която е известна с богатата си дива природа. Кенийската столица е популярна дестинация за градски екскурзии, включващи музея „Карън Бликсен“, който трябва непременно да се посети и известния колоритен закрит градски пазар, където африканските деликатеси са в изобилие.

*Кисуму и Момбаса в Кения, Ентебе в Уганда, Буюмбура в Бурунди, Лусака, Ндола, Ливингстън и водопадите Виктория в Замбия, Хартум в Судан, Джаоджи в Майот, Морони на Коморските острови, Лилонгве в Малави, Дар ес Салам, Килиманджаро и Занзибар в Танзания, Кигали в Руанда, Адис Абеба в Етиопия, Мапуто и Нампула в Мозамбик, Хараре в Зимбабве, Лубубаши в Демократична република Конго, Джибути и Сейшелите.

 
 

Елизабет II и Филип отбелязват платинена сватба

| от chronicle.bg |

Британската кралица Елизабет II и съпругът й – Единбургският херцог Филип отбелязват днес платинена годишнина – 70 години от сватбата си.

Никой от предшествениците на сегашната кралица на британския престол не е отбелязвал толкова голяма годишнина от семейния си съюз. Още през октомври Бъкингамският дворец даде да се разбере, че не се предвиждат никакви публични тържества по повод годишнината. 91-годишната Елизабет и 96-годишният Филип ще останат на днешния ден в замъка Уиндзор.

Телевизия Скай Нюз обяче съобщи, че все пак ще бъде организирано празнично тържество за най-близките приятели и членове на кралското семейство. В събота Бъкингамският дворец разпространи официална снимка на 91-годишната кралица и 96-годишният й съпруг във връзка с тяхната „платинена сватба.“