shareit

Сиена – малкото бижу на Тоскана

| от Дарио Диониси |

Още от началото на пребиваването ми във Флоренция започнах да планирам бъдещите пътешествия из Италия. Първоначално имах за задача да обиколя по-близките места около Флоренция (заради малкото свободно време, което имах от университетските ми ангажименти). Така и реших да се насоча към един град, който смело мога да кажа, че е едно същинско средновековно бижу – Сиена. (От Флоренция се стига за 40 минути с влак до Сиена, като цената на еднопосочен билет е 8 евро).

Това е град, който притежава неизмеримо културно наследство в региона на Тоскана. Той е сравнително малък град с 55 000 население, но точно това придава и уникалната атмосфера на града. Още от самото пристигане в града човек може да усети витаещото спокойствие и уют по малките улички, пълни с история. По време на посещението ми в Сиена, тя бе провъзгласена за столица на културата на Италия за 2015 г. Това според мен представлява голямо призвание за града и жителите му, тъй като знаем каква е конкуренцията в Италия по отношение на културата.

2
Торе дел Манджа (Torre del Mangia)

Любопитни факти за Сиена:

Сиена е вечният съперник на Флоренция, през историята двата града (кралства) са водили безброй много битки, което довело до последствия и отслабването на Сиена, превръщайки я във второстепенен град в Тоскана;

В Сиена се намира първата банка в света, основана през 1472, която и до ден днешен работи;

Относно забележителностите на Сиена. Градът може да е малък, но притежава значителни и несравними сгради. Като започнем с най-известната забележителност Пиаца дел Кампо (Piazza del Campo) представлява средновековен площад, който е определен като един от най-хубавите в Европа. Любопитно е, че площадът е построен на мястото, където се свързват трите хълма, върху които се намира и самият град. Площадът е завършен през 13 век, като се превръща и в горещата точка на града. Важно е да се отбележи, че на това място се осъществява традиционен фестивал за Сиена – тъй нареченият Палио, което представлява конно надбягване.

Полезна информация:

Площадът е заобиколен от заведения, на които може да седнете и да се наслаждавате на италианската атмосфера в компанията на една паста и чаша вино;

Конните състезания се състоят два пъти в годината – юли и август;

Следващата забележителност е Торе дел Манджа (Torre del Mangia), на която не успях да се кача, за съжаление. Тя се намира на самия площад и символизира Сиена в разцвета си. Построена е през 1348 година, като височината й е 88 метра, колкото катедралата на Сиена. Вярва се, че неслучайно двете сгради са с еднаква височина, а целта им е била да покажат, че църквата и държавата са равнопоставени. Самата кула е част от Палацо Публико (Palazzo Pubblico), което може да се каже, че е олицетворение на италианската архитектура. Може да се забележи как сградата е построена през различните периоди (първия етаж е каменен, а нагоре – тухлен). В наши дни сградата служи за кметство и музей на изкуството.

3
Катедралата на Сиена (Duomo di Siena)

Полезна информация:

Торе дел Манджа:

Зимно работно време (16 октовмри – 28 февруари):

Всеки ден: 10:00 – 16:00 (Последен вход: 15:15)

Лятно работно време (1 март – 15 октовмри):

Всеки ден: 10:00 – 19:00 (Последен вход: 18.15);

Цена: 10 евро, безплатно за лица под 6 годишна възраст;

От кулата може да се насладите на една богата панорама на средновековния град;

Палацо Публико:

Зимно работно време (1 ноември – 15 март):

Всеки ден: 10:00 – 18:00 (Последен вход: 17:15)

Лятно работно време (16 март – 31 октовмри):

Всеки ден: 10:00 – 19:00 (Последен вход: 18.15);

Работното време подлежи на промени по време на конните състезания!

Цена: 9 евро, с резервация – 8 евро; За групи над 15 човека – 8 евро, а с резервация – 7.50 евро

Лица под 11 годишна възраст, студенти и хора с увреждания 4.50 евро, с резервация 4 евро;

Мястото предлага и комбиниращи билети на стойност 20 евро;

Последната забележителност за деня, която успях да видя бе Катедралата на Сиена (Duomo di Siena). Това е средновековен шедьовър, създаден през 1286 (???) година, като сградата е изцяло построена чрез бял, зеленикаво-черен и червен мрамор. Самото дуомо впечатлява с външните си фасади, които показват и различните стилове архитектура, които са се ползвали (класически, романски и готически стил).

Полезна информация:

Работно време:

1 март – 2 ноeмври: 10:30 – 19:00

3 ноември – 28 февруари: 10:30 – 17:30

26 декември – 6 януари: 10:30 – 18:00

През неделите на месец март: 13:30 – 17:30;

Вход:

Катедралата и библeотеката в нея: 4 евро

5

За автора:

Дарио Диониси е бъдещ икономист по професия и авантюрист по душа. Макар и да звучи нескромно, прозвището Щастливеца е точно за него. Не само защото преминава през живота с характерния за годините му позитивизъм и смях, но и защото самият той е като герой от пътепис на Алеко Константинов. Любопитството му не познава граници, затова не спира да пътува. Иска да опознае различни места, култури, хора, обичаи, нрави и винаги е готов за приключение. Пътешествията са неговият двигател и с историите си иска да зарази и останалите да тръгнат по пътя на непознатото, дивото, красивото.

На страниците на нашия сайт публикуваме негови пътеписи, в които ще намерите, както подробно описание на забележителностите, така и полезна информация, в случай че тръгнете на път. Ако искате да прочете още за неговите приключения, можете да го направите на блога му: https://beyondsofia.com/

 
 
Коментарите са изключени за Сиена – малкото бижу на Тоскана