shareit

Швеция спира разследването си срещу Асанж

| от chronicle.bg |

Шведската прокуратура ще спре наказателното разследване срещу създателя на Уикилийкс Джулиан Асанж, с което слага край на 7-годишна юридическа сага.

В кратко съобщение на шведската прокуратура се посочва, че по-късно ще се състои пресконференция, на която главният прокурор Мариан Ни и заместничката й Ингрид Исгрен ще разкажат повече за решението си да спрат разследването срещу Асанж за предполагаемо изнасилване.

Създателя на Уикилийкс се подслони в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 година, след като загуби обжалването на заповедта да бъде екстрадиран в Швеция заради обвинения, които отрича.

През 2015 година прокуратурата прекрати второ разследване заради обвинения в изнасилване на друга жена.

Прекратяването на разследването ще позволи на австралиеца Асанж да напусне посолството, но адвокатите му многократно посочиха, че той няма да направи това, преди да получи гаранции, че няма да бъде екстрадиран в САЩ заради възможни обвинения в шпионаж заради дейността на Уикилийкс.

Полицията в Лондон обяви, че европейската заповед за ареста на Асанж от 2012 година все още важи и ако австралиецът напусне посолството, властите са задържени да го арестуват.

 
 
Коментарите са изключени