shareit

Швейцарската полиция влезе в централата на УЕФА заради #PanamaPapers

| от chronicle.bg |

Швейцарски полицаи са влезли в централата на УЕФА преди минути, съобщиха няколко европейски медии.

Федералните полицаите са влезли, за да претърсят европейската централа в Нион след скандала с #PanamaPapers и след като стана ясно, че бившият генерален секретар на УЕФА, а сега президент на ФИФА – Джани Инфантино – също фигурира сред имената.

Името на Инфантино се появява в документ от 2006 година. Тогава, като генерален секратар на УЕФА, Инфантино е сключил сделка за продажба на телевизионни права за Шампионската лига с компанията Cross Trading.

Нейни собственици са Хюго Динкис (баща) и Мариано Джинкис (син). Двамата се опитват да избегнат екстрадиция от Аржентина в САЩ. Според американските власти, двамата са платили милиони долари под формата на подкупи на хора от южноамериканския футбол за схеми с телевизионните права през 2015 г.

Това няма нищо общо за схемата, която се разследва от швейцарската полиция. Според данните, изнесени в #PanamaPapers, Cross Trading е закупил правата за излъчването на Шампионската лига в Еквадор от сезон 2006/07 до 2008/09.

Cross Trading плаща за тях 110 000 долара, след което ги препродава за 311 170 долара на еквадорската телевизия Teleamazonas. Отделно Cross Trading закупува правата за Суперкупата на Европа за 28 000 долара, след което ги продава на Teleamazonas за 126 200 долара.

Все още няма никакви доказателства, че Инфантино е участвал в някаква схема, нито че е получавал подкуп за подписването на сделката с Cross Trading.

В официално съобщение до медиите УЕФА призна: „УЕФА може да потвърди информациите, че днес бяхме посетени от швейцарската федерална полиция, която със съдебна заповед поискаха да прегледат договорите между УЕФА и Cross Trading/Teleamazonas. Разбира се, УЕФА предостави всички документи, с които разполагаме и ще продължим да оказваме пълно съдействие“.

 
 
Коментарите са изключени