shareit

Ще има ли Австрия крайно десен президент?

| от chronicle.bg |

Австрийците избират държавен глава за следващите шест години. На втори тур се явяват класиралите се на първите две места кандидати.

Норберт Хофер, излъчен от националистическата Австрийска партия на свободата, е получил на първия тур 35,1 процента от гласовете.

Александър ван дер Белен е един от основателите на Партията на зелените и бивш неин ръководител. Той се кандидатира като независим, но се ползва с подкрепата на зелените, чийто член е до днес. Сочен преди първия тур за явен фаворит, Ван дер Белен получи 21,3 процента от гласовете и се нареди след Норберт Хофер.

В Европейския съюз може да има първия президент с крайнодесни възгледи, ако Норберт Хофер спечели днес. Неговият възход до голяма степен се дължи на бежанската криза, смятат политическите анализатори.

Четириседмичният период между двата тура бе белязан от остра предизборна борба, включваща многобройни предизборни изяви и телевизионни дебати на двамата претенденти за президентския пост.

Както коментира днес ежедневникът „Пресе“, от години страната не е била толкова разделена.

Парадоксално е, но е факт, продължава вестникът, по-възрастните са за 45-годишния Хофер, докато по-младото поколение подкрепя 72-годишния професор по икономика Ван дер Белен, като сред 30-годишните той води с 58 процента според социологически проучвания.

Друг фактор е образованието на избирателите: 60 процента от нискообразованите австрийци са за Хофер, сред високообразованите 82 процента биха дали гласа си за Ван дер Белен.

Избирателите се различават в предпочитанията си и по признак на местоживеене: Александър Ван дер Белен е фаворит в градовете, Норберт Хофер – в малките населени места, както показа и първият тур на изборите.

Социолозите са единодушни в мнението си, че избирателите, дали своя глас по пощата, ще играят по-голяма роля за финалния резултат в сравнение с първия тур, тъй като такива изборни карти са пожелали 900 000 австрийци, живеещи на територията на Австрия или извън нея.

 
 
Коментарите са изключени