Шотландски маслени бисквити (shortbreads)

| от |

Продължаваме да броим дните до Коледа с рецепти за най-различни сладки, десерти и лакомства. Днес отново отиваме на гости на Дарин Стойков от http://fkusno.com, за да видим с какво ще ни изненада този път.

Късите пръстчета shortbreads са традиционен шотландски сладкиш, който за първи път дойде при мен във формата на подарък от едно пътуване – симпатична кутийка с шотландско каре. Оттам изкочи един от любимите ми десерти, който докато стигне България става неразумно скъп. Безбожно бих казал.

В една от книгите си Джейми Оливър (не крия симпатиите си към стила му на готвене и рецептите му) наред с другите неща, разкрива и тайната на shortbreads, която не е никак сложна.

DSC_0020-copy

Необходимите продукти:

  1. 500 грама масло на стайна температура
  2. 250 грама захар (за предпочитане пудра захар)
  3. 500 грама пресято бяло брашно
  4. 250 грама фино царевично брашно

В голяма купа поставете размекнатото масло и добавете захарта. За предпочитане е да ползвате пудра захар – така ще спестите доста бъркане. Разбийте добре с помощта на дървена лъжица докато се получи гладък и пухкав крем.

Пресейте бялото брашно, смесете го с царевичното и добавете половината от брашняната смес към масления крем. Пак с дървената лъжица разбъркайте добре сместа и добавете и другата половина. По някое време ще се наложи да продължите с ръка до получаването на меко и приятно жълто маслено тесто. Нещо такова.

DSC_0029-copy

Ако не сте достатъчно уверени в бързината си, добре е да завиете тестото във фолио и да го приберете да се стегне за около половин час в хладилника. Извадете го и с точилка го разточете до около 2 сантиметра дебелина. Тук вариантите са или да сложите цялото парче в намаслена и набрашнена тава или да го разрежете на бисквитки. Без значение кой вариант ще изберете, надупчете го добре с вилица. Ако ще го печете като цяло парче, най-добре го разточете върху фолио и така го пренесете в тавата, защото има риск да се счупи. Не се притеснявайте ако размера на разточеното не съвпада с размера на тавата – тестото е много меко и винаги може с пръсти да го дооформите, особено по крайчетата.

DSC_0043-copy

Печете в загрята до 170 градуса (150 на обдухване) фурна за около 50 минути или докато получи хубав златист отенък. Времето за печене силно зависи от дебелината, до която сте разточили, така че по-добре се доверете на очите си :) Още топли, поръсете със захар и разрежете на големи и хубави парчета. От количествата по-горе ще излязат доста маслени бисквити, може да ги намалите и наполовина, ако желаете. Тогава ще станат примерно 10-12 парчета.

DSC_0076-copy

Наздраве! Времето за приготвяне е 30 минути месене, 30 минути в хладилника и 50 минути във фурната = близо 2 часа.

 
 

Новото кетъринг меню за бизнес класа на борда на България Ер

| от |

Националният превозвач България Ер е подготвил специална изненада за пасажерите, които пътуват в бизнес класа. Авиокомпанията въвежда изцяло обновено кетъринг меню за бизнес класа на борда. Новото меню е 4-степенно и е изготвено според европейските кулинарни вкусове, в комбинация с традиционни български ястия и продукти, сред които и емблематичните за страната ни кисело мляко и бяло сирене.

Кетъринг менюто за бизнес класа се състои от различни видове салати, студени предястия, основния ястия и десерти, които ще бъдат сервирани на ротационен принцип всеки месец. Специалитетите са професионално селектирани от шеф Пламен Стамов – главен готвач на ресторант „Ред Канапе“ и ресторант „Рапонги“, и се приготвят за поднасяне на борда от авиационната кетъринг компания Silver Wings.

Менютата са съобразени с дестинацията и сезона. Селекцията се състои от сочно пилешко гриловано филе върху императорски ориз и ароматен сос с печурки; нежно филе от норвежка сьомга със запечени картофи и палитра от гриловани зеленчучи; пилешки гърди с аромат на масло, гарнирани с градински спанак, ориз басмати и фин сос със сирене Филаделфия или крехки свински ноазети от бон филе, поднесени с императорски ориз, конфитирани чери домати и сос с ретро горчица.

Докато пасажерите в бизнес класа прелитат над Европа, те ще могат да се наслаждават на различни видове свежи салати, традиционни български ястия, като баница с масло и сирене, и изтънчени предястия като гъши пастет или ордьовър от местни меса, сирена и билки. Пасажерите ще могат да подслаждат пътуването си с домашно приготвено брауни с парчена орехи и черен шоколад или чийз кейк с шоколадова бисквита и студен крем със семенца ванилия.

Новото меню в бизнес класата на България Ер е част от обновяването на цялостния кетъринг на борда на националния превозвач. От авиокомпанията предстои да обновят и менюто за икономична класа.

 
 

Награди БАФТА 2018: пълният списък

| от chronicle.bg |

Голяма нощ беше снощи за Мартин Макдона и екипа на „Три билборда извън града“. Филмът е големият победител на Наградите на британската филмова академия, отнасяйки 5 награди, сред които за най-добър филм, най-добър британски филм, най-добра актриса. С това само се потвърдиха очакванията ни и вече е почти сигурно, че филмът ще триумфира и на „Оскарите“.

Не можем да кажем, че бяхме особено изненадани от тазгодишния избор на британците. Очакваше се да пренебрегнат „Да обичаш Винсент“ заради „Коко“, както и Гари Олдман да бъде предпочетен пред Тимъти Шаламе (подчертаваме, че и двамата са прекрасни в ролите си), а историята за британски моден дизайнер от 50-те („Призрачна нишка“) да вземе приза за най-добри костюми.

Изненадите бяха предимно около филма на Гиийермо дел Торо, „Формата на водата“, който беше номиниран в 12 категории и взе 3 от тях. И да, Даниел Калууя взе БАФТА за изгряваща звезда, отмъквайки я под носа на заслужилия Тимъти Шаламе. Не го коментираме това…

Вижте в галерията ни горе пълният списък с наградените.

 
 

„Три билборда извън града” е големият победител на наградите БАФТА

| от chr.bg |

Тази нощ в Лондон се проведоха годишните награди на Британската академия за кино и телевизия (БАФТА). Филмът на режисьора Мартин Макдона „Три билборда извън града” взе 5 отличия включително за най-добър филм, за най-добра актриса – Франсис Макдорманд в главната роля, а Сам Рокуел получи наградата за най-добър актьор в поддържаща роля.

Приза за най-добър режисьор отиде при 53-годишният мексиканец Гийермо дел Торо за филма „Формата на водата”.

Гари Олдман пък бе удостоен с наградата за най-добър актьор за ролята на Уинстън Чърчил във филма „Най-мрачният час”.

Много звезди носиха черни дрехи като знак за солидарност с пострадалите от сексуален тормоз.

Почетни гости бяха принц Уилям и съпругата му Катрин, която бе облечена с тъмнозелена рокля с черен колан. Призивът за черни тоалети постави Катрин в деликатно положение, тъй като кралското семейство се стреми да не изразява политически позиции.

EE British Academy Film Awards - Red Carpet Arrivals

 
 

Българският кино елит се събра на премиерата на „Привличане“

| от chronicle.bg |

Целият каст на най-новия български филм „Привличане“ снощи мина по червения килим за официалната премиера на лентата в Кино Арена Делукс в Bulgaria Mall, София.

Събитието започна с концерт на групите „Торнадо“ и Jeremy?, както и изява на работещия в Копенхаген композитор и продуцент Stani. Те представиха свои авторски парчета, написани специално за саундтрака към филма.

Яна Маринова, Александър Сано, Башар Рахал, Луиза Григорова-Макариев, Койна Русева, Радина Боршош, Владо Пенев и новоизгряващите таланти Живко Симеонов, Живко Сираков, Клои Рахал, Нина Керанова, Анастасия Левордашка, Михаил Недялков, Спартак Тодоров и Васил Илиев минаха по червения килим и се снимаха със свои приятели, почитатели и колеги.

IMG_6522

В саундтрака участват групите Jeremy?, Торнадо, македонската звезда Слаткаристика, композиторите и продуценти Nedy John Cross и Stani, Dexter, 100 кила, носителката на няколко награди Грами Тифани Фред. Оператор на филма е Иван Вацов, звукът е дело на Мишо Дичев, монтаж Никола Миленов, а режисурата е на Мартин Макариев.

IMG_6479

„Привличане“ е филм за всички – за тийнейджърите, които смятат, че са тръгнали по своя път, но често се отклоняват, за възрастните, които смятат, че са изпуснали своя шанс за реализация, за менторите, които се появяват, когато има нужда от тях. Защото на каквато и възраст да си, винаги има какво още да научиш, ако следваш ритъма на сърцето си“, споделя главната актриса, копродуцент и сценарист на филма Яна Маринова.

IMG_6691
„Привличане“ е на екраните в цялата страна от 23 февруари.