shareit

Шотландия ще прави нов референдум за отделяне от Великобритания

| от chronicle.bg |

Шотландското правителство ще инициира нов, втори референдум за бъдещото оставане на Шотландия в рамките на Великобритания.

Следващата седмица Шотландия ще подаде молба до британското правителство с искане то да разреши провеждането на нов референдум за независимост на региона.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви, че вотът трябва да се състои между 2018-а и 2019-а година.

В реч пред журналисти, дадена от правителствената резиденция в Единбург, тя подчерта, че шотландският народ има правото да избира дали да придружи Великобритания в нейния труден път на излизане от Евросъюза и дали да понася последствията на този избор.

Според нея правителството „не е помръднало и на инч в посока към компромиса и разбирателството“ с шотландското правителство относно Brexit.

„Опцията за никаква промяна вече не съществува. Но ние ще дадем на шотландския народ избор за това каква промяна искаме. Вярвам, че ще бъде погрешно Шотландия да поеме по път, в който няма никакъв контрол за последиците за нашата икономика, нашето общество, нашето място в света, за нашето усещане кои сме като страна. Това би било грешно и моята преценка е, че трябва да имаме този избор“, заяви Стърджън.

„Вярвам, че в един референдум шотландският народ ще избере независимостта, но тази воля ще бъде избор на народа и винаги съм била пределно ясна, че това ще бъде един информиран избор“, добави тя.

Решението на шотландското правителство се случва в момент, в който британските депутати се готвят да дадат на премиера на страната Тереза Мей правомощия да задейства член 50, с който да се даде началото на процедурата по излизане на Великобритания от ЕС.

 
 
Коментарите са изключени