shareit

Шотландия отхвърля излизането от ЕС

| от chronicle.bg с БТА |

Британският премиер Тереза Мей няма мандат да изведе цялото Обединено кралство от единния пазар на ЕС, заяви шотландският й колега Никола Стърджън, цитирана от БТА.

Мей заяви, че Великобритания ще напусне ЕС, след като 52 на сто от гласоподавателите гласуваха за Брекзит на референдума на 23 юни.

Англия и Уелс подкрепиха излизането от ЕС, но Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в блока, което усложнява преговорите за Брекзит, отбелязва Ройтерс. 62 на сто от шотландците се изказаха в подкрепа на европейското членство на Великобритания.

„Ще се опитаме да използваме влиянието, с което разполагаме, за да се постигне най-добрият, или поне най-малко лошият вариант“, заяви Стърджън пред шотландския парламент, говорейки за стремежа на Шотландия да запази членството си в ЕС.

„По мое мнение това означава Великобритания да остане член на единния пазар. Приемам, че премиерът е получил мандат за напускане на ЕС от Англия и Уелс, но не приемам, че има мандат да извади всички части на Обединеното кралство от единния пазар“, добави тя.

Запазването на достъпа на Великобритания до единния пазар на ЕС, без да бъде член на съюза, би означавало страната да участва в търговската зона, без да има право на глас по отношение на правилата й.

Стърджън ръководи регионалното шотландско правителство и вече е повдигала възможността за нов референдум за независимостта. Преди две години шотландците гласуваха срещу отделянето си от Великобритания.

„Нашият ръководен принцип ще продължи да бъде опазването на интересите на народа на Шотландия“, увери Стърджън.

Тя заяви, че след референдума през юни е разговаряла с високопоставени представители на ЕС. Шотландският министър-председател е разговарял и с премиера на Малта, която ще бъде ротационен председател на ЕС по времето, когато Великобритания най-вероятно ще задейства правния механизъм за напускане на блока.

 
 
Коментарите са изключени