shareit

Шокиращи количества захар в любимите ви напитки

| от |

Шокиращо количество захар се съдържа в някои от любимите горещи напитки, които употребявате, алармира кампанийна организация в САЩ. По нейна инициатива са изследвани 131 напитки. Резултатите установяват, че в тях се съдържа 1/3 от количеството захар, което има в Пепси и Кока колата – 9 чаени лъжички.

Изследването установява и че в някои от любимите ни горещ шоколад и топло мляко с какао всъщност има около 20 и повече чаени лъжички захар. Тези случаи са регистрирани в кафетата „Мока“ и „Лате“, в топлите плодови напитки и в горещите шоколади, които се продават в заведенията за бързо хранене и кафенетата.

Освен това 98% от тези напитки ще получат червен маркер за съдържание, с който ще се съобщава на консуматорите, че са прекалено сладки. Максималната препоръчителна доза захар на ден е около 30 грама или 4 чаени лъжички за хора над 11 години, коментират експертите.

Така например лаборантите установили, че Starbucks предлага опасно сладки плодови напитки с грозде и канела, които са регистрирани с най-високо съдържание на захар – 25 супени лъжици на чаша. В любимото Лате на Costa Cafe има 20 лъжици захар, а в белия шоколад на Starbucks – 18 лъжички.

Не по-малко сладки са мока кафето в KFC и горещия шоколад на Starbucks – 15 супени лъжици в доза.

Инициаторите на изследването от организацията призовават кафетериите да намалят количеството на захар в своите напитки. „Тези горещи, ароматизирани напитки трябва да бъдат лукс, а не ежедневна напитка, тъй като са обременени с невероятно голямо количество захар и калории и често са придружени със също опасно мазна закуска“, коментираха организаторите пред BBC. Експертите коментираха, че самите те са изненадани от резултатите.

 
 
Коментарите са изключени