shareit

Шокиращата история на журналистите от “Спотлайт” идва в “Люмиер”

| от chronicle.bg |

Филмът „Спотлайт” ще бъде показан в киносалон Люмиер по време на премиерната му седмица за страната.

Филмът разказва удивителната истинска история за отличения с награда „Пулицър” екип „Спотлайт“ от разследващи журналисти на в-к „Бостън Глоуб“, който през 2002 г. шокира света с разкритията си, че католическата църква систематично е прикривала многобройни случаи на педофилия, в които са замесени над 70 местни свещеници.

Точните дати на прожекциите са: 20 февруари (събота) от 18:00 часа и 21 февруари (неделя) от 20:30 часа.

Режисьор на продукцията е Том Маккарти, а в ролите гледаме: Марк Ръфало, Майкъл Кийтън, Рейчъл Макадамс, Лив Шрайбер, Джон Слатъри, Стенли Тучи, Брайън д‘Арси Джеймс и Били Крудъп.

„СПОТЛАЙТ” е свързан по интересен начин с класиката от 1976 г – „Цялото президентско войнство”. Филмът за разследването на Удуарди Бърнстейнпо скандала Уотъргейт носи Оскар® на Джейсън Робърдс за ролята му на редактора на Washington Post Бен Брадли, който е баща на създателя на „Спотлайт“ Бен Брадли Младши. Първият филм вдъхновява ново поколение журналисти, които да разследват институциите без ограничения в името на истината. През 2015 г. „СПОТЛАЙТ” обръща внимание на добродетелите на разследващата журналистика в момент, когато мнозина смятат, че тя се изразява единствено в 24-часовите новинарски емисии, клюки за знаменитости и сензационни интернет клипчета.
ФАКТИ ОТ „СПОТЛАЙТ“*:
• През 2002 г. екипът на „Спотлайт“ публикува близо 600 истории за сексуални злоупотреби на повече от 70 свещеници, чиито действия са били прикрити от Католическата църква.

• През декември 2002 г. кардинал Лоу подава оставка от Бостънската архиепископия и отново е назначен в Санта Мария Маджоре в Рим.

• 249 свещеници от Бостънската архиепископия са били публично обвинени в сексуално насилие.

• Към 2008 г. 1476 души са станали жертви на злоупотреби от свещеници в района на Бостън.

• По целия свят 6427 свещеници са обвинени в сексуални злоупотреби срещу 17259 жертви.

• След доклада на „Спотлайт“ са разкрити сексуални злоупотреби от страна на свещеници на Католическата църква в 105 града в САЩ и 102 епархии по целия свят в Аржентина, Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Канада, Чили, Колумбия, Хърватия, Доминиканската република, Англия, Франция, Германия, Индия, Ейре, Кения, Мексико, Нова Зеландия, Нигерия, Северна Ирландия, Норвегия, Перу, Филипините, Полша, Шотландия, Сенегал, Сиера Леоне, ЮАР, Испания, Танзания и Венецуела.

*според база данните на www.bishop-accountability.org, съставени от Тери МакКирнан.

 
 
Коментарите са изключени