shareit

Шиша Пангма – хребетът над поляните

| от chr.bg |

На местния тибетски диалект „пангма“ означава „тревните равнини, поляна“. „Шиша“ пък означава „хребет“. 

Шиша Пангма е връх във Високите Хималаи на територията на Тибет, на няколко километра от границата с Непал. Той е висок 8013 м, което го прави най-ниският сред 8-хилядниците – 14-то място в класацията по височина.

Шиша Пангма се намира на около 120 km северозападно от групата върхове Монт Еверест. Индийската топографскаслужба води върха като номер XXIII.

map-tibet

Друго име на върха е Госаинтан (в превод „Свято място“). Върхът се намира върху огромен масив, покрит с вечни снегове и ледове. На северния му склон се намира изворът на река Арун от водосбора на река Ганг.

Върхът се счита за един от най-опасните за катерене осемхилядници, поради което е изкачен най-късно. По време на изкачването му са загинали 21 алпинисти.

През 1963 г. група китайски алпинисти прави опит за покоряването му, но достига до височина 7 130м. На следващата година – на 2 май 1964 г. китайска група от около 200 души, ръководена от Сю Цзимон, щурмува върха и 6 алпинисти го покоряват. Това е и първото покоряване на върха!

Първото успешно зимно изкачване на върха прави френският алпинист Жан-Кристоф Лафел – на 11 декември 2004 г. Това изкачване, обаче, не е международно признато, тъй като датата не попада технически в зимния сезон. На 14 януари 2005 г. върхът е изкачен от поляка Пьотр Моравски и италианеца Симон Моро, което официално е първото зимно покоряване на Шиша Пангма.

 
 
Коментарите са изключени