shareit

„Шествие за правосъдие“

| от chronicle.bg |

Стотици души излязоха на демонстрация по улиците на София под надслова „Шествие за правосъдие“.

Събитието се организира от групата за натиск „Правосъдие за всеки“, а в редиците на шествието се включиха бившият правосъден министър Христо Иванов, депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, следователят от СО на Градската прокуратура Бойко Атанасов, който преди дни обвини ръководството на прокуратурата в създаване на шпиц-команди за рекет на политици и др.

Шествието започна от стълбищата пред Съдебната палата, където бяха поставени тонколони, излъчващи запис от речта на председателя на ВКС Лозан Панов с призив за бунт на магистратите срещу корупционните зависимости в съдебната власт.

„Сравняваха съдебната власт с гробище, откъдето може да се чака помощ, но виждаме, че вече не е така. Гражданите заедно с магистратите могат да сложат край на гробищната реформа и плесен. Това не е просто реформа, а революция“, каза Христо Иванов пред журналистите.

Исканията на „Правосъдие за всеки“ включват създаване на нова длъжност в ръководството на прокуратурата – зам.-главен прокурор за борба с корупцията, намаляване на 7-годишния мандат на главния прокурор и съкращаване на правомощията му за намеса в работата на редовите обвинители, намаляване на политическата квота във ВСС и др.

В момента в Народното събрание е внесена подписка с предложенията за „радикална“ съдебна реформа.

От инициативата настояват оформянето на идеите в нов законопроект за промяна на Конституцията – по-малко от три месеца след реформата на основния закон с разделянето на ВСС на две квоти.

 
 
Коментарите са изключени