shareit

Шестима арестувани в Белгия

| от chronicle.bg |

Белгийската полиция арестува шестима души в Брюксел във връзка с разследването на терористичните атаки от 22 март, при които загинаха 31 души.

Арестите са направени в района на Схарбек. Все още не е ясно кои са арестуваните и какви са техните възможни връзки с атентата.

Властите вече направиха връзка между брюкселските атаки и тези от 13 ноември в Париж. И за двата атентата отговорност пое „Ислямска държава“.

Арестите в Схарбек са направени в четвъртък късно вечерта след претърсвания къща по къща.
Жителите на града казват, че са чули взрив по време на полицейската акция, но причината не е ясна.
Междувременно във Франция беше арестуван човек, планирал терористична атака близо до Париж. Той е от френски произход и е бил в „напреднала фаза“ на планиране на атака, но няма връзка между него и терористичните атаки в Брюксел и Париж.

Белгия призна, че е направила „грешки“ по отношение на един от брюкселските атентатори. По-рано Турция обяви, че е арестувала и депортирала Брахим ел-Бакрауи миналия юни, предупреждавайки Белгия, че е „чуждестранен боец“, но страната е „игнорирала“ предупреждението. Холандските власти също са били информирани.

Белгийските вътрешен и правосъден министри пожелаха да подадат оставка заради случилото се, но премиерът отказа да ги приеме.

Брахим ел-Бакрауи е един от заподозрените, заснети от видеокамера на Завентем и според полицията именно той се е взривил на летището.

Според непотвърдена информация другият брюкселски атентатор от летището е Наджим Лашрауи, чието ДНК беше намерено върху експлозиви, свързани с парижките атаки. Третият заподозрян все още не е идентифициран и е на свобода.

Братът на Бакрауи – Халид, е отговорен за взрива на метростанция Маалбек, довел до смъртта на 20 души.

 
 
Коментарите са изключени