shareit

Някой мисли вместо вас

| от chronicle.bg |

От 22 до 24 февруари в Барселона се провежда най-големия телеком форум в света. Всеки, който е имал път към града на Гауди, е имал възможността да погледне как големите умове в днешните иновативни компании показват нагледно как мобилните технологии променят нашите домове, автомобили, здравеопазване т.н.

Нещо, което ни направи силно впечатление, е младата фирма Allterco Robotics и нейният контролер She.

Тази система обединява устройство за мониторинг на физическите показатели в дома, 3G/Wi-Fi рутер и контролер за отдалечено управление на осветлението, отоплителните уреди, телевизорите и аудио системите, кафемашината, пералната машина, дори щорите и гаражните врати. She има собствена SIM карта за пренос на данни, както и мобилно приложение, чрез което можем да наблюдаваме и управляваме дома си от всяка точка на света.

DSC_0153

She е част от бързо развиващия се нов IT подсегмент, наречен Internet of Things (Интернет на нещата, IoT), който включва добавянето на интелигентност и свързаност към все повече предмети от заобикалящия ни свят. Различни прогнози сочат, че през следващите няколко години броят на свързаните устройства многократно ще надвиши този на абонатите на мобилни мрежи.

DSC_0160

Посредством вградените си сензори за светлина, температура, влажност и чистота на въздуха, She проследява различни важни за здравето показатели в дома и може да изпрати съобщение на обитателите му ако бъдат превишени дадени параметри. Освен това системата контролира както физическия достъп до жилището, така и сигурността на всички свързани с нея крайни устройства. По този начин тя отговаря на едно от най-големите притеснения свързани с навлизането на Internet of Things технологиите – тяхната сигурност.

Към момента She е сред малкото цялостни решения за интелигентен дом на пазара, което е и сред причините за големия интерес към българската компания по време на мобилния конгрес. В рамките на изложението екипът води преговори с редица международни оператори за предлагането на своята система в техните търговски мрежи. За операторите She е възможност да разширят продажбите си на услуги за мобилен пренос на данни и да предложат повече добавена стойност на своите клиенти.

 
 
Коментарите са изключени