shareit

Сградата на турския генщаб вече е под контрола на проправителствените сили

| от chronicle.bg |

Турският генерален щаб вече е под контрола на проправителствените сили, но малка група от разбунтувалите се войници все още се съпротивлява и контролира няколко военни хеликоптера, съобщи висш турски представител, цитиран от Ройтерс.

Според него превратаджиите не контролират никакви изтребители, а хеликоптерите, които те използват, скоро ще бъдат свалени. Нападенията над парламента и президентския дворец като цяло вече са прекратени.

Участниците в опита за преврат използваха ударни хеликоптери и танкове в опита си да свалят правителството, добави той.

Шефът на турската полиция Джелялетин Лекесиз, цитиран от АП, съобщи, че 16 заговорници са били убити при сблъсъците в сградата на командването на военната полиция през нощта, други 250 са арестувани. Той добави, че сблъсъците там продължават, но „скоро ще приключат“.

Друг турски официален представител съобщи, че 29 полковници и петима генерали са били отстранени от постовете им заради опита за преврат. Задържани са 754 души от въоръжените сили. Сред арестуваните бил и ген. Мемдух Хакбилен – началник-щаб на турското командване за Егейския район.

До момента е съобщено за най-малко 60 убити по време на опита за преврат. Повечето от тях са цивилни.

Според министъра на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от Анадолската агенция, силите за сигурност „са постигнали резултати на много места“ и са разбили заговорниците. Това включва Националната разузнавателна служба, полицията и правителствените сгради.

Според агенцията, цитирана от АП, в центъра за обучение на бронираните части Етимесгут край Анкара някои войници, взели участие в опита за преврат, са били арестувани от своите колеги – офицери и войници, и били предадени на полицията.

 
 
Коментарите са изключени