shareit

Северна Корея създаде собствен Netflix

| от chronicle.bg |

Северна Корея може да бъде включена в дългия списък на имитаторите на Netflix: сънародниците на Ким Чен Ун, които имат достъп до интернет под контрола на държавата, вече могат да гледат филми и телевизионни предавания през новата услуга Manbang (в превод „Навсякъде“).

Manbang използва устройство за стрийминг по подобие на Apple TV, но с доста по-груб интерфейс. Устройството може да се използва за „повторно излъчване на документални филми за държавното ръководство и да научат руски и английски език“, става ясно от информация на NK News.

Севернокорейският плейър дава достъп и до пет телевизионни канала, включително държавната телевизия KCTV.

Не е ясно колко души ще могат да се възползват от новата услуга. Северна Корея е една от най-слабо свързаните с интернет държави в света. Едва няколко хиляди души имат правото да използват глобалната мрежа.

Пхенян използва своя собствена версия на интернет, която го изключва от останалия свят и се състои от около 5000 сайта.

Въпреки силно цензурираната мрежа и съдържание, пригодено за разпространение на пропаганда, поведението на зрителите не се различава от това в останалите държави.

Търсенето на услуга, подобна на Netflix, всъщност е предизвикано от постоянното желание на децата да гледат повторения на едни и същи продукции.

„Децата настояваха да им пускаме постоянно новите интересни филми, което ни затрудняваше. Сега вече сме доволни, защото вече ще можем да им ги показваме“, казва учителка от детски дом, цитирана от NK News.

 
 
Коментарите са изключени