shareit

Северна Корея обяви успешен ядрен опит

| от chronicle.bg |

Северна Корея обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба, съобщава BBC.

Изпитанието е проведено в 10:00 часа местно време и според изявлението не е оказало негативно влияние върху околната среда. В района на експеримента е имало земетресение с магнитуд от 5.1 по Рихтер.

Съобщението беше направено от говорителка по държавната телевизия. То е натоварено с пропаганда и обявява, че страната е тествала „минитюаризирана водородна бомба“, която издига севернокорейската „ядрена мощ на следващото равнище“ и й осигурява оръжие да се защити срещу САЩ и другите си врагове, съобщава БТА.

Към момента няма независимо потвърждение на информацията.

През последните години Северна Корея извърши три ядрени опита – през 2006, 2009 и 2013 години. В отговор Съветът за сигурност на ООН наложи на страната различни санкции.

Ако тестът бъде потвърден от външни експерти, то това ще доведе до натиск за нови, по-строги санкциите в ООН и ще влоши още повече отношенията между Пхенян и съседите му, отбелязва Асошиейтед прес.

Водородната бомба използва процес на сливане на атомните ядра, за да създаде взрив, който е много по-мощен отколкото при „обикновената“ атомна бомба, посочва CNN. Устройството е много по-мощно от плутониевите оръжия, тествани по-рано от Пхенян, а също така и много по-сложно за създаване.

Северна Корея посочва, че няма да използва атомно оръжие, докато няма посегателство над суверенитета й.

След изявлението на КНДР Съветът за сигурност на ООН обяви, че ще проведе извънредно заседание. Все още не е ясно кога ще бъде заседанието, но то ще се проведе при закрити врата.

Южна Корея свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност. САЩ и Великобритания все още не потвърждават провеждането на експеримента, но осъждат теста. САЩ призовава Северна Корея да спазва международните си задължения и ангажименти.

Британският министър на външните работи Филип Хамънд също не можа да потвърди, че КНДР е изпитала водородна бомба. Евентуален такъв опит от страна на Северна Корея би бил „провокация, която осъждам без никакви резерви“, и „сериозно нарушение“ на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, подчерта в същото време Хамънд по време на посещение в Китай.

 
 
Коментарите са изключени