shareit

Серия взривове в Тайланд

| от chronicle.bg |

Серия от експлозии разтърси тайландския курорт Хуа Хин и други места в Тайланд. Загинаха поне трима души, а над 20 са ранени. Нито една групировка не е поела отговорност за атаката, но подозренията падат върху сепаратистки бунтовници. Атаките се случват часове преди уикенда, в който се отбелязва рождения ден на кралицата. През дългия уикенд много тайландци се връщат по домовете си или посещават курорти като Хуа Хин.

Първата жертва е продавачка на храна, а сред пострадалите има както тайландци, така и чужди туристи. Първите две малки бомби са били скрити в сандъчета за цветя на улица с множество барове.

Курортът Хуа Хин се намира на 198 км южно от столицата Банкок. Кметството разпореди всички места за развлечения да бъдат затворени и призова хората да се върнат по домовете си или да намерят подслон.

Нападението може да е опит да се злепостави управляващата хунта, поела властта преди две години, отбелязва АП.

По-рано вчера в тайландската провинция Транг избухна друга бомбена експлозия, отнела живота на един човек и ранила шестима. Не е ясно дали тя е свързана с нападението в Хуа Хин. В южната част на Тайланд, близо до провинция Транг, от години има конфликт с ниска интензивност срещу мюсюлмански сепаратисти, причинил смъртта на над 5000 души от 2004 г. насам, припомня АП.

 
 
Коментарите са изключени